La masa in Ungaria

Calatorii 05.02.2010 dietetik

Si da, e gustoasa, macar atat. Cum am avut norocul sa strabat Ungaria in lung si-n lat, iar Budapesta o stiu cel mai bine dupa orasul in care m-am nascut, m-am gandit astazi sa va impartasesc ingredientele maghiarilor, modul in care gatesc si care sunt preparatele pe care nu trebuie sa le ratati atunci cand dati o fuga la Budapesta sau prin imprejurimi. Nu in ultimul rand, trebuie sa stim ca bucataria maghiara actuala s-a nascut din impactul bucatariilor central europene cu cele din Asia.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ingredientele de baza

Multe dintre ingredientele bucatariei maghiare sunt asemanatoare cu cele din cea romaneasca, in special cu cele din zona Ardealului. Ca orice popor central si est-european, si maghiarii sunt o natie de carnivori. Ca o caracteristica inedita si cu totul speciala pentru bucataria tarii vecine se poate vorbi despre modul unic in care sunt introduse in preparate untura, boiaua de ardei si smantana. Va dati seama ce nefericire pe ficat?

Carnea – ca si in Romania, carnea este ingredient de baza in Ungaria; porcul, vita si puiul sunt cele mai consumate, urmate de carnea de oaie si de miel; in cele mai multe cazuri, carnea este preparata la cuptor, la foc mic si timp indelungat, si este ingredient important din numeroase retete de tocanite si alte mancaruri de acest gen; foarte populara este si grasimea animala, folosita des in multe preparate, in special grasimea de porc sau grasimea de rata sau de gasca, in ultima categoria intrand si o delicatesa culinara, foarte grasa insa, ficatul de gasca;

Ardeii – au devenit unul dintre simbolurile culinare maghiare, iar termenul de “paprika” a devenit cu adevarat international - cand spui paprika, spui Ungaria; cand spui ardei in Ungaria, spui boia iute sau dulce; dar nu doar ardeii iuti sunt folositi, ci si ardeii grasi; cand veti ajunge in pietele din Budapesta sau va veti plimba prin zonele rurale ale Ungariei, veti vedea negresit siraguri de ardei pusi la uscat;

Legumele – dupa ardei, usturoiul este cea mai importanta vegetala, dar si cartofii, ceapa (ceapa de Mako este recunoscuta pe plan mondial) si morcovii sunt cu adevarat nelipsite de masa oricarei gospodine; dintre ierburi, tarhonul si cimbul sunt de departe cele mai folosite; la mirodenii, pe langa paprika, se regaseste si piperul negru;

Lactatele – smantana este preparatul folosit cel mai des in bucataria maghiara din spectrul lactatelor, fiind folosita pentru prepararea mancarurilor principale si a sosurilor.

 

Feluri traditionale de mancare

La fel, o parte dintre preparatele prezentate mai jos se regasesc de secole si in bucataria romaneasca regionala ardeleneasca, iar unele au intrat chiar pe deplin in majoritatea gospodariilor romanesti.

Gulyásleves (gulas) – cu siguranta cea mai renumita specialitate maghiara; reprezinta o ciorba consistenta, pe baza de carne de vita, ceapa, morcovi, cartofi, praf de ardei paprika si mici bucatele sau galusti de paste fainoase; se poate servi si ca tocanita, ingrosandu-se insa cu faina;

Halászlé (ciorba pescarului) – este o ciorba de peste, foarte populara printre locuitorii de langa Dunare si de langa riul Tisa, si iutita prin folosirea in exces a pudrei de ardei iute;

Lángos – des intalnita si in Romania, este o gogoasa plata, scovearga, facuta in ulei incins; este servita, deobicei, in varianta sarata, cu branza, cascaval sau sunca;

Dobos torta – reprezinta una dintre cele mai gustoase prajituri maghiare; este formata din mai multe straturi de blaturi de cacao, intre care se pune crema de ciocolata, iar la suprafata se asterne un strat de caramel topit; se presara alune sau nuci maruntite;

Kürt?skalács – a inceput sa devina extrem de cunoscut nu doar in Transilvania (se spune ca ar fi chiar originar din aceasta regiune), ci pe tot teritoriul Romaniei; reprezinta un colac cilindric, dulce, presarat cu scortisoara, zahar, caramelizat si servit fierbinte;

Palacsinta – sunt clatitele maghiare, foarte populare in orice restaurant sau carciuma din cea mai indepartata localitate; se servesc atat cu umplutura sarata dar, evident, si cu gemuri, dulceturi sau cu ciocolata;

Téliszalámi – este cel mai cunoscut salam maghiar, intr-o industrie foarte competitiva, de altfel; este facut din carne uscata de porc, piper si ardei iute, apoi afumat; este produs de fabrica Pick Szeged, una dintre cele mai renumite fabrici de mezeluri din lume;

 

Bauturile bucatariei maghiare

Vinurile maghiare sunt renumite si sunt apreciate pentru calitatea lor, in special cele din regiunea Tokaj (cele mai cunoscute vinuri, din punct de vedere comercial, sunt Tokaji Aszu si Bikaver – ultimului, un vin rosu, atribuindu-se inedite proprietati virile). Ungaria are o piata externa importanta pentru vinurile proprii.

Ca bautura mai tare, de un bun renume se bucura Unicum, apropiat la gust bitterului. In fine, palinca este servita inainte de mesele principale. Cand vine vorba de apa, maghiarii sunt norocosi, gratie numeroaselor izvoare de apa minerala de pe teritoriul tarii (multe dintre ele avand si un consistent efect terapeutic, cum ar fi cele din regiunea Budapestei).

Cafeaua are traditii indelungate, fiind introdusa tot de catre turci,in prezent servindu-se mult mai des in comparatie cu ceaiul. Cereti cu incredere cafea in Ungaria, o veti savura cu placere.

 

Inedit despre bucataria maghiara

  • Stiati ca paprika a devenit simbolul bucatariei maghiare dupa invaiza turcilor, de la mijlocul secolului al 16-lea, cand acestia au adus ardei turcesti? In trecut, ardeii iuti rosii erau folositi de catre elite pentru decorarea farfuriilor, insa cu timpul si populatia majoritara a inceput sa cultive ardei; gradul de iutenie variaza de la iute (csipos) la dulce (edes);
  • Prepararea si servirea gulasului presupun adunarea intregii familii la masa; traditional, gulasul se prepara in trecut in vase mari (ceaunuri) la foc de lemne, lucru care se mai intampla si-n zilele noastre, insa doar la tara si nu in toate gospodariile;
  • Maghiarii folosesc foarte mult untura din carne de porc, in special la prepararea tocanitelor, cand se amesteca cu boia si cu smantana; untura de porc este preferata uleiul clasic in gospodariile traditionale maghiare;

CONCLUZIE: Bucataria clasica maghiara este grea, nerecomandata iubitorilor de viata complet sanatoasa sau celor aflati la diete. Bucataria maghiara este insa recomandata pentru o masa vesela intre prieteni, la un pahar de vorbe si de Unicum. Important, este o bucatarie familiara romanilor, prin multe asemanari, asa ca merita sa petreceti o seara intr-un restaurant cu specific maghiar. Bucataria maghiara e una care-ti lasa gura apa de pofta, cu preparate uneori iuti, dar mereu bogate, cu supe delicioase si cu deserturi supergustoase.

Tags:
bucataria maghiara
gulas unguresc
paprika
carne
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Cristina
    1. Cristina 29.03.2010 18:57

    stau aproape de granita cu Ungaria si am avut placerea de a vedea Szegedul si Budapesta. nu m-a mirat ca multe din mancarurile pe care le fac in casa sunt de origine maghiara. apropo: gulyas se face si cu peshte!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare