Nicolae Stoian - 'miscarea este foarte importanta pentru mine'

Interviuri 13.04.2009 dietetik
Absolvent ANEFS in 2001, antrenor de Karate Kyokushin, Judo si Lupte, centura neagra 2 Dan, este antrenor la Clubul Sportiv "Oyama" Bucuresti si preda Karate Kyokushin si Self-defense la Clubul "Atlantis Fitness & Lifestyle" Pipera atat pentru copii cat si pentru adulti.

Este antrenor de Karate la "Lauder-Reut School & Kindergarden", "American International School of Bucharest" si coordoneaza antrenamente de autoaparare pentru personalul de securitate al Ambasadei S.U.A. la Bucuresti. Toate activitatile lui sunt legate de artele martiale si concureaza inca la competitii de cel mai inalt nivel, anul acesta fiind unul plin din acest punct de vedere. Pe 4 Aprilie va lupta la Campionatul National, apoi pe 23 Mai la Campionatul European in Ucraina, pe 27 Iunie la Cupa Americii la New York si in functie de rezultate va putea concura la Campionatul Mondial in Japonia, concurs ce se desfasoara o data la 4 ani.

BC&F: In ce imprejurari ai ajuns in lumea artelor martiale?
N.S: Am patruns in lumea artelor martiale la varsta de 15 ani, in 1993. Mi s-a potrivit acest stil dur de Karate. La inceput am fost atras de latura sportiva a Kyokushin-ului, dar apoi am inteles ca fiecare aspect al antrenamentelor si filozofiei are importanta.
 
BC&F: Ai fost atras de arte martiale dintotdeauna?
N.S : Baiat fiind am fost atras intotdeauna de sporturile de contact. Simteam nevoia sa invat sa lupt bine si eram foarte impresionat cand vedeam un campion.
 
BC&F: Cum ai inceput si de ce ai ales stilul Kyokushin? Aveai si alte optiuni?
N.S: La inceput nu faceam diferenta intre stiluri. Mai tarziu am realizat ca acesta mi se potriveste cel mai bine atat din punct de vedere sportiv, cat si spiritual.
 
BC&F: Cum te-ai descrie?
N.S: Ca practicant am fost tot timpul ambitios si mi-am dorit sa concurez. Competitia m-a atras intotdeauna si sunt de parere ca nu poti progresa foarte mult daca nu iti testezi calitatile in situatii reale. Competitiile full-contact sunt foarte aproape de lupta reala si iti formeaza un psihic puternic in situatii limita.
 
BC&F: Cat de important este sportul, fitness-ul in viata ta? Cam cat timp dureaza un antrenament?
N.S: Antrenamentele mele sunt zilnice, deci pot spune ca miscarea este foarte importanta pentru mine. Fac cam 2 antrenamente pe zi, iar un antrenament dureaza cam 1h30’, dar la un ritm sustinut. Imi place sa fac antrenamente relativ scurte, dar intense. Bineinteles ca durata si continutul acestor antrenamente depind de perioada de pregatire in care ma aflu: pregatire de baza, precompetitionala sau competitionala. Cu cat ne apropiem de concurs, antrenamentul trebuie sa fie mai apropiat de efortul din concurs.
 
BC&F: Faci antrenament special pentru anumite meciuri pentru fiecare adversar in parte?
N.S: Bineinteles. Din pacate, de cele mai multe ori nu poti sti exact pe cine vei intalni datorita faptului ca este un sistem piramidal. De exemplu, la europene se merge pe piramida de 32 de luptatori. Nu poti sti sigur cu cine te vei lupta in meciul urmator, dar ma pregatesc pentru cei care stiu eu ca sunt mai buni. Fiind capete de serie, pe acestia ii intalnesti intr-o faza superioara asa ca poti vedea in ce forma este respectivul chiar in ziua aceea.


Tags:
Nicolae Stoian
arte martiale
miscare
antrenament
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • florin
    1. florin 04.09.2010 11:05

    si eu practic kyokushin cu un baiat mai mare care stie as vrea sa mai discut si cu tine ca tu sti mai multe daca e vb pe id meu florin_triaj

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare