Retentia de apa poate fi o povara pentru multe persoane, dar mai ales pentru femeile, care stau foarte mult timp in picioare sau poarta des tocuri mult prea inalte. Nimic nu este mai neplacut decat sa-ti doresti sa te incalti cu perechea favorita de pantofi si sa nu-ti incapa picioarele.
Cauzele retentiei de apa pot fi multe si variaza de la o persoana la alta, astfel ca poate fi dificil sa prevezi ziua in care te vei trezi cu picioarele umflate. Problema retentiei de apa nu este specifica doar femeilor gravide. Iata ce alte cauze mai sunt:
- Persoanele sedentare
- Persoanele obeze
- Predispozitia genetica
- Excesele alimentare si mancarea nesanatoasa
- Deshidratarea
- Dereglari hormonale
Un alt aspect negativ legat de retentia de apa este lezarea pielii si a articulatiilor. Atunci cand apa este retinuta la nivelul tesuturilor se lasa o greutate mare pe articulatii, iar pielea este mult prea stresata datorita intinderii. In timp te poti trezi cu dureri articulare, probleme de mobilitate si chiar vergeturi.
Cum poti scapa de retentia de apa de la picioare?
Retentia de apa poate afecta orice zona a corpului din pacate, dar picioarele sunt cele mai afectate pentru ca le folosim zilnic ca sa ne ducem la bun sfarsit activitatile cotidiene. De asemenea, si cele mai intalnite probleme cu articulatiile si vergeturile sunt intalnite tot la picioare. Iata ce masuri trebuie sa iei:
1.Hidrateaza-te
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Exista o controversa in ceea ce priveste retentia de apa din organim. Unii ar spune ca nu este bine sa consumam prea multa apa daca suntem predispusi la retentie, altii spun ca este bine pentru ca facilitam eliminarea toxinelor, care ar combate retentia. Cert este ca hidratarea ne poate ajuta in tratarea si prevenirea multor probleme comune, asa ca trebuie sa consuma zilnic cel putin 2 litri de apa sau mai mult in functie de greutate, efortul depus si anotimp.
Un alt lucru de mentionat este ca exista foarte multe persoane, care nu se hidrateaza corect, iar cel mai comun motiv este faptul ca le vine greu sa consume apa ca atare. Solutia noastra este sa nu consumi apa simpla, ci prepara-ti apa aromatizata cu legume si fructe. Veti aduce organismului un aport ridicat de vitamine, minerale si fibre solubile.
2.Limitati cantitatea de sare
Sarea este importanta pentru organism, dar ca orice aliment sanatos, poate dauna in cantitati mari. Importanta este cumpatarea. Retentia este favorizata si mai mult cand consumati multa sare si nu va hidratati corespunzator. Evitati sarea din comert plina de chimicale si alimentele bogate in sare cum sunt crenvustii, carnatii, soia si mezelurile. Alegeti varianta naturala din fiecare aliment.
Cea mai buna sare pe care o puteti consuma este
sarea de Himalaya, sarea de mare si sarea kosher, pe care sa o folositi la legume si supe de legume.
3.Suplimente cu magneziu
Organismul nu poate functiona fara doza zilnica necesara de magneziu. Nu este functie in corp care sa nu aiba nevoie de acest mineral pentru a functiona la capacitate maxima, asa ca nu ezita sa-ti cumperi suplimente pe baza de magneziu si
alimente bogate in magneziu precum:
- Spanac
- Avocado
- Sparanghel
- Mazare
- Fasole
- Orice leguma verde
- Cereale integrale ( fulgii de ovaz si taratele de ovaz sunt cele mai recomandate pentru consum, pentru ca nu contin sodiu sau zaharuri rafinate)
- Iaurt cu putine grasimi
*Sfatul meu este sa imbinati alimentatia cu suplimentele de magneziu, dar aveti grija ca acele suplimente sa nu fie pe baza si de alte minerale sau vitamine. Persoanele care se confrunta cu retentia de apa au nevoie de o cantitate mai mare de magneziu decat de alte minerale.
4.Detoxifiere periodica
Cel mai probabil sunt niste acumulari mari de sodiu in organism si deschidratare daca retineti apa, asa ca sunt foarte recomandate curile de detoxifiere. Se pot face saptamanal sau la 2 saptamani, timp in care trebuie sa consumi supe, smoothie-uri si multe salate de cruditati.
5.Exercitii pentru picioare
Orice fel de miscare conteaza, chiar si o simpla plimbare in parc sau urcatul si coboratul scarilor, dar mult mai puternice sunt exercitiile simple pe care le puteti face acasa timp de 20-30 de minute. Pot fi:
- Fandari
- Genuflexiuni
- Ridicari de picioare
- Exercitiile de stat pe varfuri pentru gambe si glezne
*Acestea vor ajuta si la mentinerea flexibilitatii articulatiilor.
Oricare metoda aplicata dintre cele enumerate sunt de ajutor, dar daca tot nu ajuta cu nimic este cazul sa faceti un control de specialitate pentru a vedea care este cauza.