Cum sa eviti starile de somnolenta de dupa pranz

Negresit, in fiecare zi dupa ce mananci de pranz, te apuca asa un somn incat iti vine sa pui capul pe tastatura. Cum nu prea iti permiti sa tragi un pui de somn la birou, trebuie sa cauti cateva solutii sa nu ti se mai faca somn la serviciu. 

Somnolenta apare din cauza faptului ca mancarea creste nivelul glicemiei, pancreasul incepe sa produca insulina, care, ajunsa in sange, da nastere unei substante care atunci cand ajunge in creier se transforma in serotonina. 
 
Ai grija ce mananci 
 
Pentru ca alimentele bogate in zaharuri, cum ar fi dulciurile, pastele, painea si cerealele cresc cel mai mult nivelul glicemiei, este de la sine inteles ca trebuie sa le eviti. Asadar, evita carbohidratii si alege proteinele si grasimile. Poti manca peste, legume de toate felurile, carne de orice fel, iaurturi, branzeturi, nuci sau alune. 
 
Programul meselor 
 
Ca sa eviti sa fii prea plina, ceea ce duce negresit la somnolenta, ia mese mici si dese. Intre mic dejun si pranz trebuie sa existe cel putin o gustare si nu trebuie sa treaca mai mult de trei ore intre momentele in care mananci. 
 
 
 
Plimbarea de dupa 
 
Ca sa fii sigura ca nu ti se face deloc somn, fa o plimbare scurta, de 10 minute. Atat aerul proaspat, cat si miscarea si mancarea suficienta te vor face sa te activezi si sa fii foarte productiva. 
 
Somnul de 5 minute 
 
Daca totusi ai conditii pentru a inchide putin ochii si nici n-o sa fii luata la vizor de sefi, poti sa te bucuri de un somn de 5 - 10 minute, timp care ii va fi organismului mai mult decat suficient pentru a-si da un restart. 
 
Cand e cazul sa mergi la medic 
 
Starile usoare de somnolenta sunt perfect normale dupa masa, asa ca in principiu n-ai avea de ce sa te ingrijorezi. Daca totusi faci tot ce ti-am sugerat mai sus si tot iti e foarte greu sa tii ochii deschisi la serviciu, este cazul sa consulti un medic. Nu vrem sa te speriem, dar somnolenta postprandiala exagerata inseamna ca ai putea sa suferi de diabet, deficienta nutritiva, boli hepatice sau biliare. 
 
Tags:
somn
pranz
masa
serviciu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare