Enzimele

Rolul pozitiv al enzimelor pentru sanatatea umana

Se estimeaza ca plantele contin aproximativ 2500 de tipuri de enzime. Enzimele care ajung in organismul nostru dau vitalitate functiilor normale, declansand procesul de metabolism natural. Atunci cand consumam legume sau fructe proaspete, nepreparate sub nici o forma, acestea contin inca suficiente enzime, chiar daca nu mai au legatura directa cu planta sau trunchiul mama. De exemplu, atunci cand mestecam o frunza de salata, o gramada de enzime sanatoase se sparg din salata si se transfera in organismul nostru.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Enzimele astfel emanate de plante nu se dizolva sau se distrurg automat in organismul nostru, ci sunt create natural pentru a rezista, in frunte cu cele care ajung in stomac, adica enzimele gastrice. O dieta bogata in aport de enzime naturale din vegetale joaca un rol important in prevenirea dar si in tratamentul urmatoarelor afectiuni:

  • Digestie deficitara;
  • Insuficienta pancreatica;
  • Diaree;
  • Intoleranta la lactoza;
  • Sinuzita acuta;
  • Diverse alergii la anumite tipuri de alimente;
  • Accidentari in domeniul sportiv;

 

Unde gasim enzimele?

Si corpul uman produce enzime (numite endogene), insa mediul extern e mai eficient (exogene). Intrebarea are un raspuns destul de simplu: orice planta din natura este plina de enzime. Prin urmare orice leguma sau fruct e plin de enzime. Exista doua tipuri mari de enzime care se regasesc in mancare:

  • Enzimele digestive: peptidele, lipazele, peptidazele, proteazele, celulazele, care au un rol important in toate procesele de digestie ale organismului, avand efecte asupra proteinelor, grasimilor si carbohidratilor din organism.
  • Enzimele antioxidante: catalazele si superoxid dizmutaza se gasesc in special in plantele verzi tinere si au rolul de a proteja functia de crestere a plantei.

Bromelaina este una dintre cele mai importante enzime, se gaseste in special in ananas, si are proprietati anti-inflamatorii, reducand semnificativ productia de molecule inflamatorii. Deasemenea, bromelaina ajuta si sistemul imunitar. Si papaina (gasita in special in fructul de papaya) are un rol important in subtierea densitatii sangelui.

In fine, mai gasim o sursa de enzime in suplimentele alimentare speciale, insa acestea pot fi recomandate doar de catre medici, fiindca unele tipuri pot provoca alergii alimentare.

 

Cum afecteaza gatitul enzimele?

Din pacate gatitul, la orice temperatura conventionala (adica de cel putin doua ori mare mare decat temperatura medie a corpului uman) dar si diferitele metode de procesare , distruge enzimele. La fel se intampla si in cazul depozitarii alimentelor pline de enzime in incaperi cu temperaturi cat mai ridicate sau in cazul depozitarii pe o perioada cat mai lunga. Prin urmare, alimentele pline de enzime din randul vegetalelor trebuie depozitate cat mai putin (adica mancate cat mai proaspat) si in incaperi racoroase. Atentie, bariumul, plumbul si mercurul pot afecta aportul de enzime din surse externe.


Tags:
enzime
digestie
intoleranta la lactoza
sinuzita
accidentari
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare