Dieta fara gluten

Glutenul este componenta de baza din boabele de grau, orz, secara. Dieta fara gluten presupune eliminarea acestor alimente. Dieta fara gluten este recomandata persoanelor cu boala celiaca, suferinta destul de frecventa.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Boala celiaca este o suferinta a carei unica rezolvare este eliminarea glutenului din alimentatie. Dar nu doar persoanele care au aceasta boala suporta greu glutenul. Circa 20% dintre oameni, fara a avea boala celiaca, au un anume grad de intoleranta la gluten. Sensibilitatea la gluten are o multitudine de simptome de la cele de natura digestiva pana la amorteli si furnicaturi in maini si picioare, risc crescut de osteoporoza si chiar favorizarea autismului la copil.

Desi aparent, problema este usor de rezolvat exista foarte multe alimente care contin gluten. Evident painea, pastele si produsele de patiserie facute din faina de grau, orz si secara contin gluten. Dar gluten se afla si in preparatele dulci, incepand cu laptele de soia cu arome, pana la laptele de orez care poate contine gluten adaugat, pentru imbogatirea texturii si a gustului. Si praful de ciocolata contine gluten si bulionul preparat industrial, dar si unele suplimente nutritive.

Sa nu te mire daca vei gasi gluten inclusiv in cosmetice. Gluten se afla si in glazura tortului cumparat, in toate preparatele dulci produse industrial, dar si in mezeluri si salamuri. Sosurile si gemurile preparate industrial contin gluten, supele in plic si majoritatea conservelor cu semipreparate au diferite cantitati de gluten. Sosul de soia si sosurile pentru salate au, la randul lor, gluten adaugat.

Prevederile internationale spun ca toate preparatele care contin gluten sau au in compozitie gluten adaugat trebuie etichetate ca atare.

In aceste conditii se pune intrebarea care sunt alimentele care nu contin gluten si cum poti respecta o dieta fara gluten.

Exista cereale fara gluten: lintea, orezul, faina de porumb, quinoa, meiul, tapioca nu contin gluten. Dieta fara gluten trebuie sa contina multe fructe si legume si un aport de proteine de calitate din surse vegetale fara gluten. Fasolea, mazarea si semintele de hrisca nu contin gluten, scrie Yahoo Shine.

Dieta fara gluten a fost adoptata si de multe persoane desi organismul lor nu are nici un fel de problema in a digera si asimila glutenul. Initial s-a crezut ca este o dieta care poate aduce o eficienta scaderea in greutate. S-a dovedit ca ideea este eronata si ca o dieta fara gluten nu a duce nici un beneficiu sanatatii celor care nu sufera de intoleranta la gluten. Glutenul nu este o toxina, asa ca un organism sanatos nu are nici un motiv sa elimine glutenul din alimentatie. In plus, exista riscul ca cei sanatosi care tin o dieta fara gluten sa faca un dezechilibru imunitar.

O  serie de studii au dovedit ca cei care nu au consumat gluten aveau un nivel al bacteriilor „bune" in tubul digestiv mult mai redus. Aceste bacterii sunt esentiale in digestie, iar o dieta fara gluten duce, inevitabil la constipa?ie.

Tags:
Dieta fara gluten
gluten
alimente fara gluten
dieta sanatoasa
dieta pentru scaderea in greutate
boala celiaca
autism
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • andreea
    1. andreea 07.05.2012 21:33

    ar fi bine sa se precizeze ce produse contin si care nu contin gluten.Pt noi,cei cu boala celiaca ne e foarte greu,avand in vedera ca sunt foarte scumpe produsele fara gluten+nu ai de unde sa le cumperi.Nu toata lumea are bani sa mearga pana in Oradea sau Buc.sunt produse fara gluten la Real,Cora,kaufland dar putine si f scumpe,sau se pot comanda pe net.dar faza e ca nu sunt bani,traim in Romania,asta e!

  • Pop
    2. Pop 13.06.2012 11:03

    Nu trebuie sa va deplasati la Oradea pentru produse. Le puteti cumpara si online de pe www.diafitt.ro Personalul este foarte cum se cade!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare