Mamaliga, mancarea nationala

Blog 29.11.2012 Otilia Ignat

Se spune ca fasolea la cazan este mancarea traditionala. Unii sustin ca si sarmalele pot sa aspire la acesta pozitie. Realitatea este ca mamaliga este mancarea traditionala. Si ar trebui sa fie un motiv de mandrie pentru ca mamaliga nu este din intamplare mancarea nationala, ci pentru ca este strans legata de istoria tarii si reprezinta trasaturile neamului: radare, intelepciune, puterea de a rezista si de a merge inainte, in ciuda tuturor vicisitudinilor. Si toate astea sunt motive de mandrie.

Romanii au facut si mancat mamaliga inainte ca acesta sa fie facuta din porumb. Romancele faceau mamaliga din faina de mei, in vremuri apuse cea mai cultivata cereala. Dupa ce porumbul a fost adus in Europa, dupa 1600, mamaliga a fost facuta mai ales din faina de porumb si asta pentru ca otomanii puneau bir si luau din Romania grau, nu si porumb, iar acesta ramanea alternativa cea mai hranitoare. Acesta este si motivul pentru care mamaliga este atat de populara in Romania si se mananca in toate regiunile.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Mamaliga rece

In mod traditional, mamaliga este gatita din apa fiarta, sare si faina de porumb intr-un vas de fonta. Preparata in stilul taranesc este folosita in loc de paine, iar mamaliga este mai densa varianta italiana si poate sa fie taiata in bucati asemenea painii.

Mamaliga, asa cum o cunoastem azi, este atestata ca mancare traditionala in Romania si in toate tarile Dunarii de Jos, dupa 1850. Jules Verne  vorbeste despre mamaliga aurie in Castelul din Carpati, romanul fiind scris in 1892.

Fara mamaliga nu se poate

Mamaliga este o mancare sanatoasa. Se prepara usor, are  vitamine, mai ales pe cele din grupul B, este o buna sursa de proteine si minerale. Azi, mamaliga se mananca in cele mai sofisticate restaurante, alaturi de alte preparate, dar putini stiu ca este mancarea traditionala in Romania.

Ce merita spus este ca termenul de mamaliga nu se traduce si este preluat ca atare atunci cand este vorba despre mamaliga romaneasca.

Mamaliga la dineul de la gala Oscarurilor

Mamaliga este ingredientul de baza pentru bulz si alivenci, alte doua bunatati romanesti, care-si merita numele de mancaruri traditionale. Si asta nu e tot. Avem mamaliga pripita, chiftele de mamaliga, galuste de mamaliga in Bucovina, umplute cu ciuperci si prajite in unt, sau date prin ou si prajite in untura, sau mamaliga cu capsune si smantana in Moldova. Sa nu uitam ochiurile romanesti cu mamaliga si mamaliga cu lapte.

Acum se pune o intrebare. Mamaliga sau fasole? Eu votez pentru mamaliga! Tu?

La multi ani, Romania!

Tags:
Mamaliga
mancarea nationala
1 decembrie
ziua nationala
mamaliga
Jules Verne
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare