Obiceiuri sanatoase din culturi din toata lumea

Ca sa nu ne mai miram cum de ne ingrasam si cand respiram, mai bine am lua exemple de la tari care au in cultura lor mancatul sanatos, impreuna cu familia, si sportul ca activitate zilnica. 

Polonia: Mananca mai mult acasa decat in oras 
 
Potrivit Departamentului de Agricultura din SUA, americanii cheltuiesc in medie 37% din bugetul lor pe mesele luate in oras, fata de 5% cat cheltuiesc polonezii. Daca alegi sa mananci acasa, vei avea un control mai bun al portiilor, dar si al calitatii ingredientelor. In plus, vei cheltui mai putini bani. 
 
Africa: Alege nucile 
 
Bogate in proteine si in uleiuri sanatoase, nucile pot reprezenta un inlocuitor perfect pentru carne. In Africa, in special in Gambia, arahidele inlocuiesc de multe ori legumele si condimentele in supe si in fripturi, poate de aceea acolo nu exista probleme cu obezitatea. In plus, este unul dintre locurile cu cea mai scazuta incidenta de cancer de toate tipurile, la nivel international. 
 
Brazilia: Imprieteneste-te cu orezul si cu fasolea 
 
Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Cercetare a Obezitatii, o dieta concentrata pe orez si pe fasole, cum este cea din Brazilia, reduce riscul de a deveni supraponderali cu 14%. Cu putine grasimi si bogate in fibre, acestea tin de foame mai mult timp si stabilizeaza nivelul zaharului din sange. 
 
 
Thailanda si Malaezia: Condimenteaza totul 
 
Ardeii iuti din bucataria thailandeza, care sunt renumiti pentru iuteala lor, au rolul de a accelera metabolismul si de a incetini procesul de a manca (pentru ca ai nevoie de o pauza sa-ti racoresti gura). 
 
In Malaezia, turmericul, un condiment care creste salbatic in jungla, contine o substanta numita curcumina care poate suprima cresterea tesutului gras si poate ajuta la cresterea capacitatii organismului de a arde grasimile. 
 
Germania: Nu sari peste micul dejun 
 
Poate ca nu prea vezi cum consumul a multe calorii dimineata te poate ajuta sa slabesti, dar daca mananci un mic dejun sanatos si echilibrat (cum ar fi un ou fiert tare, paine integrala si un fruct) vei scadea sansele sa mananci multe calorii mai tarziu. 
 
India si Olanda: Intinde-ti mainile si picioarele 
 
Ne-am obisnuit atat de comozi incat nu mai plecam nicaieri fara masina. Prin contrast, in Olanda sunt mai multe biciclete decat masini si 54% dintre olandezi le folosesc pentru activitati zilnice. Un adult poate sa arda 550 de calorii pe ora fara sa pedaleze din greu. 
 
Indienii fac yoga pentru a arde calorii, pentru a deveni mai puternici si pentru a-si relaxa mintea. Yoga poate fi un instrument minunat de slabit, caci accelereaza metabolismul prin faptul ca lucreaza muschii. 
 
 
Grecia si Asia: Foloseste carnea pe post de garnitura
 
In Grecia, carnea nu este neaparat pe primul loc. Uleiul de masline, care este foarte sanatos pentru inima, legumele precum spanacul, vinetele, ceapa si rosiile, proteinele precum nautul si nucile ocupa mare parte din farfuriile grecilor. Mesele asiaticilor, de asemenea, sunt pline de peste, soia, legume, orez si taitei. 
 
Franta: Mananca incet si bucura-te de masa 
 
Aproape 28% dintre americani iau masa impreuna in fiecare seara, comparativ cu 92% dintre familiile din Franta. Sa-ti iei timp sa te bucuri de o masa nutritiva, in compania celor dragi, iti hraneste si corpul si sufletul.
 
 
Foto: Hepta
 
 
Tags:
mancare
sanatate
silueta
cultura
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare