Salvia

 

PROPRIETATILE DE BAZA ALE SALVIEI

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Exact ca si rozmarinul, planta cu care se inrudeste cel mai mult, salvia contine o varietate de uleiuri volatile, flavonoizi si acizi fenolici. Un consum mai ridicat de salvie este recomandat persoanelor cu afectiuni inflamatorii, printre care artrita, astm sau ateroscleroza.

Frunzele si semintele salviei au calitati antioxidante care previn degradarea celulelor si stabilizeaza nivelul de oxigen necesar in procesul de metabolism. Salvia mai este raspunzatoare si pentru capacitatea de a dezvolta memoria, de aceea uleiurile acestei plante se folosesc in medicatia persoanelor care sufera de Alzheimer.

Continut caloric: 3 la un gram de salvie uscata.

Contraindicatii: la persoanele sanatoase nu exista contraindicatii, insa persoanele care urmeaza un tratament de medicamente pentru sistemul nervos au nevoie de sfatul medicului daca vor sa consume salvie, fiindca pot aparea interferente de natura negativa.

 

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Desigur ca salvia este folosita cel mai mult ca si condiment, intocmai ca si rozmarinul sau coriandrul. Insa exista mai multe variante inteligente si simple de introducere a salviei in alimentatie. De exemplu:

  • amestecati boabe fierte de fasole cu ulei de masline, usturoi si frunze maruntite de salvie iar apoi puneti acest amestec peste felii prajite de paine integrala, pentru un mic dejun extreme de sanatos;
  • aromatizati mai mult propriul sos de tomate facut in casa cu ajutorul salviei maruntite;
  • adaugati salvie maruntita la omletele de dimineata;
  • tocmai ati scos de la cuptor o pizza facuta in casa, cu blat subtire, ingrediente sanatoase si naturale? Atunci incercati sa puneti deasupra salvie uscata, chiar inainte de a incepe sa consumati felia de pizza;
  • doriti o salata rapida si a naibii de gustoasa? E simplu: amestecati frunze proaspete de salvie, ardei grasi taiati bucatele, castraveti felii, ceapa rosie si iaurt natural fara grasimi;
  • daca gatiti peste sau pui la cuptor, acoperite cu folie de aluminiu, atunci puneti deasupra carnii frunze proaspete de salvie astfel incat la final gustul carnii va fi marcat semnificativ de aroma delicata a salviei.

Iata cum folosesc salvia diferite popoare europene: nemtii pun salvie in carnati, francezii o folosesc la supele vegetale sau la carnea alba, italienii o consuma cu paste fainoase, balcanicii condimenteaza carnea de oaie si de miel cu salvie, iar englezii au o specialitate de cascaval renumita, facuta pe baza de salvie, numita Sage Derby.

Pont: Fiindca aroma salviei este foarte delicata, daca doriti sa o folositi la mancarurile indelung gatite la cuptor, atunci trebuie sa adaugati frunzele de salvie de-abia atunci cand mancarea este aproape gata, sau chiar gata, fiindca altfel procesul de gatire va diminua aproape in totalitate aroma salviei.

 

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI SALVIA

Salvia proaspata este cea mai indicata, gratie aromei superioare, insa salvia poate fi achizitionata si uscata. Proaspete, frunzele acestei plante au aspect verde – gri si pot fi pastrate aproximativ o saptamana in stare naturala la frigider, insa doar dupa ce au fost invelite intr-un prosop de hartie de bucatarie si introduse apoi intr-o punga inchisa ermetic.

Uscate si maruntite frunzele salviei trebuie sa stea intr-o cutie ermetica, intr-un spatiu intunecat si racoros, pe cat posibil.

 

INEDIT DESPRE SALVIE

  • Romanii au introdus salvia in Europa din Egipt;
  • Denumirea sa in latina, Salvia officinalis, provine din cuvantul „salvere”, care insemna „a salva”;
  • In 2001 Asociatia Internationala a Cultivatorilor de Ierburi a desemnat salvia drept planta anului;

CONCLUZIE: De la planta medicinala la planta utila in bucatarie si pana la statutul de planta decorativa pentru gradina, salvia este consumata in Romania mai degraba sub forma de ceai, ca si element fortificator sau pentru amigdalite si alte infectii ale gatului, decat in alimentatia uzuala. Insa daca e sa ne gandim ca este inrudita foarte mult cu rozmarinul sau cu coriandrul, atunci iata cum se face imediat legatura cu bucataria. Fiindca se gaseste in tot timpul anului, fiind si usor de cultivat (cu atentie sporita insa in timpul iernii, fiind sensibila), salvia trebuie sa devina o obisnuinta in bucataria sanatoasa a fiecaruia dintre noi.


Tags:
salvie
salvia
artrita
astm
arteroscleroza
memorie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare