Vitamina E, colesterol bun

Specialisti 11.08.2010 dietetik

In cantitati ridicate, vitamina E creste colesterolul “bun” si-l scade pe cel “rau”. Deci nu va feriti de uleiurile vegetale din germeni de cereale, de ficat, oua, lapte, carne, sparanghel sau spanac. Necesitatea unui organism sanatos este de 3-15 mg/zi, iar o alimentatie variata o satisface pe deplin.

Femeile insarcinate sau in faza de alaptare au nevoie de cel putin 15mg/zi, alaturi de persoanele care consuma alimente bogate in grasimi polinestaruate  (grasimi de origine vegetala), dat fiind ca vitamina E are un rol protector importriva oxidarii acestor grasimi. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Nu exista carente spontane de vitamina E, in afara de cazurile de nou nascuti cu anemie hemolitica. Si bolile putin comune (anomalii congenitale biliare, mucoviscitoza, pancreatita cronica, etc) pot cauza o proasta absorbtie a vitaminei E, implicand probleme neurologice progresive. Pe de alta parte, dozele ridicate de vitamina E nu sunt periculoase, tocoferolii fiind autorizati ca aditivi alimentari datorita efectului lor antioxidant (E 306, E 307, E 308, E 309). Singurul caz in care consumul de peste 1g/zi devine periculos este amestecul vitaminei cu anumite medicamente anticoagulante. 

Alturi de alti antioxidanti naturali precum fructele de culoare inchisa sau ceaiul verde, prelungiti-va viata celulara cu un consum suficient de vitamina E pe care il veti gasi din plin in uleiul din germen de grau, de soia si de floarea soarelui.

Tags:
vitamina e
colesterol bun
grasimi polinesaturate
antioxidanti baturali
slabire rapida
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare