10 obiceiuri care iti ruineaza sanatatea

Secrete 16.04.2014 Livia Caled

Desi citim peste tot despre cum trebuie sa mancam sanatos, este foarte greu sa ne schimbam obiceiurile culinare. Zicala "nicaieri nu mananci mai bine ca acasa" nu ascunde neaparat niste obiceiuri culinare sanatoase. De exemplu, varza cu ciolan afumat, carnatii si sarmalele gatite de mama acasa nu sunt chiar cele mai sanatoase alimente si ar trebui consumate mai rar.

Potrivit nutritionistilor, nu este prea complicat sa iti dai seama ca nu mananci ceea ce trebuie si cum trebuie, tot ce trebuie sa faci este sa fii atent la organismul tau.

Care sunt obiceiurile care, in timp, ajung sa iti ruineze sanatatea?

1. Nu te intereseaza sa experimentezi alte feluri de mancare decat cele cu care te-ai obisnuit si mananci in fiecare zi cam la fel. Eviti anumite mancaruri, justificand aceasta decizie prin faptul ca asa esti tu si ca nu ai mancat niciodata alte mancaruri decat cele romanesti. Poate ai auzit nu o data, printre prietenii tai, persoane vorbind despre cum nu suporta fructele de mare, desi nu le-au incercat niciodata, sau persoane care nu stiu cum se mananca avocado.

2. Nu te bucuri de mancare si mananci mecanic. Pentru tine mancatul e o adevarata corvoada, ai fi mult mai multumit daca ar exista niste pastile in loc de mancare. Faptul ca nu dai importanta la ce mananci nu este deloc sanatos. Cu cat te bucuri mai mult de ceea ce mananci, cu atat esti mai atent la ingrediente si la felul cum le gatesti. 

3. Treci des prin stari de balonare si constipatie, insa nu faci nicio legatura cu alimentatia, te gandesti ca pur si simplu asa reactioneaza corpul tau. Asta inseamna ca mananci haotic, nu bei suficiente lichide, nu mananci supe si nici salate, iar digestia ta e ingreunata.

4. Mananci mult seara si adormi greu, insa acest lucru nu te impiedica sa mananci la fel de mult si in urmatoarea seara. Mancatul seara duce la ingrasare, dar si la probleme de tranzit intestinal.

5. Combini aiurea alimentele si ai probleme de digestie. Daca alimentele sunt incomplet digerate, risti sa te confrunti cu diverse afectiuni. De exemplu, nu este indicat sa amesteci fructele cu alte mancaruri si este recomandat sa le consumi inainte de masa cu o jumatate de ora, pe stomacul gol. Nu este recomandat sa combini nici carbohidratii cu cele bogate in proteine, deoarece ingreuneaza digestia. Cel mai bine este sa asociezi mancarurile principale (tocanite, fripturi) cu salate usoare sau legume fierte si sa nu consumi apa nici inainte de masa si nici dupa.

Citeste si Top 6 cele mai nesanatoase mic dejunuri.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

6. Mananci repede de parca ti-ar fura cineva mancarea si de multe ori mananci cu laptopul in brate sau uitandu-te la TV. Trebuie sa ai in vedere ca daca mananci repede, o sa ai parte de arsuri gastrice care se pot transforma in alte afectiuni. De asemenea, nu este recomandat sa mananci in timp ce faci altceva, deoarece creierul tau nu mai constientizeaza cat mananci si nu faci decat sa te ingrasi.



7. Mananci mult la fiecare masa si continui sa mananci chiar daca te-ai saturat.
Nu te poti abtine daca e o mancare buna sa te opresti la o portie si iti mai pui una, chiar daca stomacul tau e deja plin. Stiai ca japonezii traiesc mai mult pentru ca mananca putin? Poate asta e un motiv bun sa te ridici de la masa cand ai stomacul trei sferturi plin.

8. Numeri cu nebunie caloriile si eviti sa mananci grasimi bune (somon si alti pesti, nuci, ulei de masline, avocado, branzeturi, cascaval) si suficiente proteine, de teama sa nu te ingrasi. Asta inseamna ca organismul tau este slabit, iar starea ta psihica este departe de a fi una buna. Incearca sa combini alimentele, sa mananci sanatos si cate putin din toate.

9. Te infometezi in speranta ca o sa pierzi kilogramele in plus si uiti ca organismul tau are nevoie in fiecare zi de nutrienti. Faptul ca te infometezi nu face decat sa iti dezechilibreze organismul. De obicei, dupa curele de slabire drastice, corpul se recupereaza aducand kilogramele in plus inapoi.

10. Nu spui nu cand vine vorba de dulciuri si pofta ta de dulciuri e din ce in ce mai mare. Stiai ca zaharul te imbatraneste si da dependenta? Incearca sa reduci zaharul din dieta ta daca vrei sa te feresti de boli.

Citeste si 18 alimente pe care nutritionistii refuza sa le manance.

 

 

Tags:
obiceiuri nesanatoase
obiceiuri culinare
obiceiuri nocive
cum combini alimentele
alimentatie nesanatoasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare