Istoria obiceiurilor culinare

Acum e timpul sa afli toate aceste lucruri, ba chiar mult mai multe.

Anii 500.000 – 400.000 inainte de Christos: Homo erectus descopera cum sa contoleze si sa foloseasca focul. Imediat, apare mancarea calda, in special carnea fripta.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Anul 10.000 inainte de Christos: Omul incepe sa foloseasca sarea atat pentru conservarea alimentelor (in special pentru peste si alte tipuri de carne) cat si pentru aromatizarea mancarii.

Anul 9.500 inainte de Christos: Agricultura organizata este pusa prima oara in practica in actuala regiune a Orientului Mijlociu, ceea ce a dus la producerea constanta a painii sau a supelor din legume.

Anul 7.500 inainte de Christos: Apare cresterea regulate a animalelor pentru propriul consum de lapte sau de carne.

Anul 5.000 inainte de Christos: Incepe cultivarea cartofilor. Multumim!

Anul 3.000 inainte de Christos: Omul incepe sa foloseasca ierburile si condimentele pentru mancare si pentru conservare. Bravo!

Anul 1.200 inainte de Christos: Zaharul incepe sa fie obtinut in urma unor culturi organizate de sfecla de zahar si de trestie de zahar.

Anul 500 inainte de Christos: Omul incepe sa prepare primele produse fainoase, de tipul pateurilor sau placintelor. Si astfel au aparut burtosii!

Secolul 9 al erei noastre: Se descopera cafeaua ca bautura, obtinuta din boabele arborelui de cafea. Adio somn!

Secolul 14: Apare kebabul pe scena culinara mondiala. Fara maioneza!

Secolul 15: Japonezii incep sa consume regulat sashimi – peste crud feliat. Sper ca proaspat!

Secolul 16: Invazia turcilor in Eurpa aduce influente culinare importante, in special in estul si centrul Europei de astazi. Traiasca shaorma de la Dristor!

Anul 1863: Se produc primele tipuri de cereale pentru micul dejun, din cojile boabelor de cereale (grau, secara, ovaz). Noroc cu zaharul din anul 1.200 BC.

Anul 1886: Se vinde prima sticla de Coca-Cola. Mai bine nu!

Anul 1922: Este inventat conceptul de mancare congelata, de catre Clarence Birdseye. Fileul de peste a fost primul aliment congelat.

Anul 1928: Apare painea feliata. Ce moft!

Anul 1953: Se inventeaza primul cuptor cu microunde. Ce pacat!

Anul 1962: Apre piureul instant din fulgi de cartofi – una dintre cele mai neinspirate inventii ale gastronomiei. Ce oroare!

Anul 1982: Compania americana Monsanto spune adio alimentelor 100% naturale, odata cu dezvoltarea primelor culturi de porumb modificat genetic. Groaznic!

In ceea ce priveste zilele noastre, nici nu mai are rost sa pomenim :)

Tags:
obiceiuri culinare
bucataria lumii
istorie gastronomie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare