N-ai mai vazut tocanite de cartofi de post sau vegane atat de diferite

 Desi este o mancare simpla, este foarte delicioasa si satioasa si se potriveste perfect cu perioada postului, dar si pentru stilul de viata al veganilor, care nu consuma deloc carne, oua si lactate. Ca sa nu te mai plictisesti de traditionala tocanita de cartofi de post, noi iti propunem variante din diverse colturi ale lumii.

 

1.Tocanita ungureasca de cartofi cu paprika

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

O retete simpla si foarte accesibila la care nu trebuie sa folosesti ulei si gluten. Ai nevoie doar de urmatoarele ingrediente:
 
  • 1 kg de cartofi
  • Jumatate de cana de sos de tomate de casa
  • 1 ceapa mare
  • Cativa catei de usturoi intregi
  • Jumatate de ardei gras rosu
  • 1 ardei iute mic
  • 1 lingura de boia dulce
  • 1 lingura de boia pentru afumatura
  • Sos picant de casa
  • Sare si piper dupa gust
 
Pentru sos ai nevoie de:
 
  • Iaurt de soia neindulcit
  • Muraturi la alegere
 
*Ingredientele se taie in bucati mici si se pun in tigaie la foc mediu si se lasa 30 de minute. Nu uita sa pui putina apa ca sa nu se arda cartofii. La final se serveste cu iaurt de soia si muraturi.
 
 

2.Tocana  marocana de cartofi

 

 

Aceasta tocana iti va rasfata papilele gustative gratie mirodeniilor specifice Marii Mediteraneene. Pentru aceasta mancare exotica ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
 
  • 1 kg de cartogi aurii, cojiti si taiati bucati mari
  • 4 morcovi cojiti si taiati bucati mari
  • 1 ceapa mare dulce taiata marunt
  • 1 lingura de usturoi pisat
  • Jumatate de cana de vin alb sec
  • Jumatate de ceasca de legume sau zeama de legume
  • 1 lingura de chimion
  • 1 lingura de turmeric
  • Jumatate lingura de nucsoara
  • Jumatate lingura de scortisoara
  • 1 cana de frunze de coriandru
  • Putin ulei de masline
  • 1 lingura de curry
  • 12 caise uscate, taiate in bucati mici
  • Sos de tomate picant de casa
 
*Se taie legumele asa cum este mentionat, dupa care se caleste ceapa intr-o tigaie, se adauga legumele si vinul, iar cand acesta se evapora, se pune sosul de tomate cu restul mirodeniilor si se lasa la foc mic 30 de minute.
 

3.Tocanita indiana de cartofi

 

 

Este o mancare foarte picanta si doar cei care sunt obisnuiti cu gustul o pot consuma. Desigur, daca tii neaparat sa faci aceata mancare, este bine sa pui mirodenii intr-o cantitate mica sau sa renunti la unele. Ai nevoie de:
 
  • 1 kg de cartofi curatati si taiati in bucati foarte mici
  • 1 ceapa mare galbena, taiata marunt
  • 1 cana de rosii cuburi in sos
  • 2 linguri de ulei vegetal ( poti folosi ulei de mustar)
  • 3 catei de usturoi tocati
  • 2 linguri de chimen
  • Jumatate lingura de piper cayenne
  • 4 lingurite de pudra curry
  • 4 lingurite de garam masala
  • 1 bucata mica de ghimbir tocat
  • 2 lingurite de sare
  • 1 cana de mazare verde
  • 1 cana de lapte de cocos
  • 1 cana de fasole mung, garbanzo,  fasole negre sau albe
 
*Cartofii se pun la fiert in sare si se lasa 15 minute, dupa care se pun in tigaie cu restul ingredientelor si se lasa la foc mediu inca 15-20 de minute.
 

4.Tocanita de cartofi in stil mexican

 

 

O tocanita foarte picanta si frumos colorata si asta gratie mixului de legume mexicane. Partea buna la aceasta reteta este ca pe masura ce trec zilele se face si mai buna.  Ai nevoie de:
 
  • 5 cartofi mici si rosii, taiati cubulete 
  • 4  cani supa de legume ( sau poti folosi chiar supa de cartofi cu legume)
  • 1 ceapa mare, taiata cubulete
  • 4 catei de usturoi tocati
  • Jumatate lingura de piper
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 2 lingurite pulbere de chili
  • 1 lingura de chimion
  • Jumatate lingura de sare
  • 1 lingura de sos de tomate de casa
  • 2 morcovi decojiti si taiati cuburi
  • 2 tulpini de telina, taiata cuburi
  • 2-3 cani de porumb fiert
  • 2 cani de sos de rosii cu rosii taiate cuburi si ardei verzi iuti sau sos Salsa
 
*Se calesc ceapa si usturoiul cu putina sare si piper, dupa care se adauga in tigaie si restul ingredientelor impreuna cu zeama de supa si se pun sise pun si mirodeniile. Se lasa la foc mic 20-30 de minute
 
 
 
 
Sursa: yummly.com; greenevi.com; bakingmisschief.com;
 
Tags:
tocanite
vegan
mancare de post
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare