Top 3 metode care tin creierul sanatos

De cand am regimul asta haotic de munca, multa multa munca, mi se intampla tot mai des sa uit de intalnirile stabilite, sa nu imi mai amintesc cu usurinta numele persoanelor sau sa ma confrunt cu tot felul de lapsusuri. Daca la inceput nu ma ingrijorau, am inceput sa ma impacientez cu trecerea timpului. Parca sunt tot mai dese episoadele de genul acesta. Asa ca am facut un top 3 metode care tin creierul sanatos si ma tin cu dintii de ele.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Din fericire, exista o serie de pasi pe care ii putem face pentru a ne mentine sanatatea mintala. Pana la urma, ca orice alt organ, creierul raspunde la impulsuri. Nu ma refer aici doar la cele mentale sau emotionale ci si la dieta si sport.


Ce sa mananci ca sa ai un creier sanatos

Alimentatia pentru creier e formata din alimente bogate in Omega 3 ( peste, seminte de in si nuci). Unul dintre principalii inamici ai creierului este stresul oxidativ care poate provoca reactii toxice concretizate in productia de peroxizi si radicali liberi, care vor afecta toate componentele celulare, inclusiv lipidele, proteinele si ADN-ul. Antioxidantii pot bloca acest proces care afecteaza creierul, asa ca nu uitati sa introduceti alimentele necesare in meniul zilnic.

Puneti pe lista de cumparaturi afine, prune si mure. Nici ierburile aromatice nu duc lipsa de antioxidanti. Presarati in mancare salvie, rozmarin, ghimbir sau turmeric. Un studiu publicat in Neurology a demonstrat ca persoanele care prezinta deficienta de Omega 3 au creierul mai mic si nu performeaza la testele cognitive.


Miscarea mentine creierul sanatos

Numeroase studii au demonstrat ca exista o relatie apropiata intre sport si functiile sanatoase ale creierului. Un studiu a analizat efectele pe care le are o jumatate de ora de miscare pe zi asupra femeilor de peste 65 de ani. Concluzia este ca persoanele care fac sport frecvent au o minte mai agila cu cativa ani, comparativ cu cele sedentare.


Meditatia te ajuta sa iti mentii creierul sanatos

Unele cercetari au aratat ca, pe langa efectul de calm pe care il induce, meditatia poate schimba arhitectura creierului. Specialisti de la UCLA au sesizat ca meditatia creste zona din cortexul cerebral, ceea ce duce la imbunatatirea capacitatii creierului de a procesa informatiile primite. Daca iesim putin din perimetrul nostru si privim in ansamblu, putem observa ca aceste bune practici nu ajuta doar creierul ci si intregul organism.

 

Tags:
Top 3 metode care tin creierul sanatos
uitare
alimentatie pentru creier
antioxidanti
meditatie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare