10 alimente bogate in vitamina D pe care sa le consumi mai des iarna

Pentru ca iarna, soarele e mai zgarcit cu noi si nu ne ofera prea multa vitamina D, este important sa avem o mai mare grija la alimentatie. Deoarece excesul de vitamina D este daunator, este mai bine sa eviti suplimentele de vitamine si sa incerci sa iti iei aceasta vitamina din alimente. Nu foarte multe alimente contin vitamina D, ea se regaseste cel mai mult in peste, produse lactate si ficat. 

Vitamina D este foarte importanta pentru organism deoarece este esentiala in absorbtia calciului si mentinerea sanatatatii oaselor. De asemenea, ea ajuta la intarirea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiilor din corp.

Care sunt simptomele deficientei de vitamina D?
 
- oboseala;
- depresia;
- imunitatea scazuta;
- starea constanta de neliniste;
- mainile si picioarele mereu reci.

Iata mai jos un top cu alimente bogate in vitamina D:
 
1. Cerealele integrale fortificate cu vitamine
 
Cerealele integrale nu numai ca sunt bogate in fibre care ajuta la accelerarea tranzitului intestinal, insa ele contin si vitamina D. La 100 de grame de cereale integrale fortificate avem mai mult de 50% din necesarul zilnic de vitamina D. 
 
2. Pestele
 
Pestele gras contine cea mai multa vitamina D, asadar, daca simti ca te paste o deficienta deoarece stai prea mult in casa, incearca sa mananci somon, hering, ton si alte tipuri de peste gras. 100 de grame de peste gras ne ofera intre 100 si 271% si din necesarul zilnic de vitamina D. Heringul ne ofera la 100 de grame 271% din necesarul zilnic. Pestele la conserva ofera mai putina vitamina D, insa suficienta. 

3. Branza tofu
 
Obisnuiesti sa mananci branza tofu? Pe langa faptul ca e o sursa importanta de proteine, ea contine si vitamina D. La 100 de grame de branza tofu avem 39% din necesarul zilnic de vitamina D. Branza tofu poate fi adaugata in supe sau prajita cu tot felul de condimente.
 
4. Laptele de soia
 
Ca si branza tofu, laptele de soia contine si el vitamina D. El se gaseste acum in magazine imbogatit cu tot felul de arome. La 100 de grame de lapte de soia, obtii peste 10% din necesarul zilnic de aceasta vitamina.
 
5. Uleiul de peste
 
Uleiul de peste contine foarte multe grasimi sanatoase si este un aliment pe care e bine sa-l incluzi din cand in cand in meniul tau. Medicii recomanda o lingurita din acest ulei o data pe saptamana. Pe langa vitamina D pe care o contine, uleiul de peste contine si vitamina A, o vitamina importanta si ea pentru cresterea imunitatii.
 
 
6. Ouale
 
Stiai ca galbenusul de ou este bogat in vitamina D? Ouale sunt o sursa importanta de nutrienti, de aceea ai grija sa le consumi cat mai des la micul dejun. Un ou pe zi la micul dejun este suficient pentru a-ti mentine o stare buna de sanatate.
 
 
7. Branza
 
Daca mananci lactate, nu are sens sa iti faci probleme ca o sa ai vreo deficienta de vitamina D. Branza de vaci proaspata este o sursa importanta din aceasta vitamina. 
 
8. Ficatul
 
Produsele din carne contin si ele vitamina D, insa cea mai mare concentratie se gaseste in ficat. La 100 de grame de ficat de vita, de exemplu, avem peste 10% din necesarul zilnic de vitamina D. 
 
9. Stridiile
 
Stridiile nu se gasesc pe toate drumurile, insa daca ai ocazia, consuma-le. Ele se numara printre alimentele cu cea mai mare concentratie de vitamina D, peste 60% din necesarul zilnic.
 
10. Crevetii
 
Crevetii se gasesc usor acum in supermarket si sunt deliciosi. Desi nu au cantitati foarte mari de vitamina D, este important ca o contin. Crevetii mai contin si vitamina B12, o vitamina importanta daca nu mananci constant carne. 
 
 
 
Tags:
vitamina D
alimente vitamina D
deficienta vitamina D
vitamina D iarna
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare