5 moduri surprinzatoare de a-ti pastra creierul tanar

Motivatie 24.07.2013 Livia Caled

Cu cat inaintezi in varsta, cu atat grijile legate de bani, cariera, sanatate si familie sunt mai mari, iar creierul incepe sa resimta oboseala si sa se degradeze treptat, pierzandu-si puterea de a mai face legaturi intre neuroni.

Exista nenumarate moduri de a mentine creierul tanar, de la citit romane si jucat sah, pana la rezolvarea de puzzle-uri, insa, medicii au descoperit ca nu numai activitatea intelectuala mentine creierul sanatos.

Iata mai jos 5 moduri surprinzatoare, recomandate de Huffington Post, pentru un creier tanar cat mai mult timp:

1. Urmariti documentare despre natura, univers si animale salbatice, acestea se pare ca va ajuta sa va imbunatatiti limbajul. Studiile au aratat ca persoanele care se uita frecvent la documentare despre calatorii spatiale sau terestre, animale salbatice si diverse specii de plante sunt mai putin stresate si au o calitate a vietii mai buna.

2. Aveti grija sa va mentineti colesterolul in limite normale, un studiu publicat in 2009 a evidentiat faptul ca incepand cu varsta de 40 de ani, colesterolul marit creste riscul de a dezvolta dementa si Alzheimer. Ca sa va mentineti colesterolul in limite normale trebuie sa mancati multe fibre, sa consumati ulei de masline in salate, sa reduceti consumul de carne si grasimi saturate. Mai multe despre cum sa va mentineti colesterolul sub control gasiti aici.

3. Aveti grija de dantura si mergeti regulat la stomatolog, de preferat de 2 ori pe ani. Un studiu recent a aratat ca o energie orala adecvata este asociata cu un risc scazut de dementa. La studii au participat peste 5.500 de persoane in varsta. Rezultatele au fost surprinzatoare: persoanele care se spalau pe dinti mai putin de o data pe zi aveau sanse de 65% sa se imbolnaveasca de dementa.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!



4. Consumati ceai verde, acesta nu numai ca scade nivelul colesterolului, dar va ajuta sa va imbunatatiti capacitatile cognitive, mai ales in cazul barbatilor. Ceaiul verde se pare ca protejeaza creierul de Alzheimer si are un impact pozitiv asupra creierului. Asadar, consumati doua cani de ceai verde pe zi si n-o sa va para rau, ceaiul verde este bogat in antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire, ajuta la scaderea sanselor de dobandire a cancerului si te ajuta sa slabesti.

5. Calatoriti si iar calatoriti, studiile au evidentiat in nenumarate randuri ca schimbarea mediului ajuta creierul sa se relaxeze si sa se mentina tanar. Cu cat calatoriti in mai multe locuri, cu atat o sa invatati mai multe lucruri si o sa va simtiti mai bine. O calatorie in India va poate schimba viata, una in Grecia va poate ajuta sa va imbunatatiti dieta, una in Croatia sa va relaxati privind peisaje spectaculoase si tot asa. Plus de asta, calatoriile va vor ajuta sa va exersati engleza sau alte limbi straine pe care le cunoasteti.

 

Tags:
creier tanar
cum sa te mentii tanar
creier sanatos
alzheimer
colesterol
ceai verde creier sanatos
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare