Ce ti se intampla daca iti torni o galeata cu gheata pe cap

De curand a luat nastere un nou trend, care face furori pe internet: Ice Bucket Challenge. Desi nu pare prea placut, ritualul turnarii unei galeti cu apa cu gheata in cap este chiar benefic pentru organism.

Exista chiar si o terapie care are la baza frigul si care se numeste crioterapie. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

"ALS Ice Bucket Challenge" este o campanie in care participantii sunt provocati sa isi toarne in cap apa rece cu gheata si sa faca o donatie pentru cercetarea in domeniul afectiunilor cerebrale si pentru ajutorarea celor care sufera de boala Lou Gehrig (ALS), de care sufera si fizicianul Stephen Hawking.
 
Cei care raspund provocarii trebuie sa doneze 10 dolari, iar cei care o refuza, 100. Campania a strans pana acum 22,9 milioane de dolari pentru pacientii care sufera de scleroza amiotrofica laterala. 
 
Pe internet circula filmulete cu vedete nationale si internationale care au acceptat provocarea. Bill Gates, Mark Zuckerberg, Justin Timberlake, Cristiano Ronaldo, David Beckham, Novak Djokovici, Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Jon Bon Jovi, Constantin Anghelache, Adrian Mutu, Larisa Iordache, Andreea Marin si multi altii au postat pe internet fotografii sau filmulete in care tipa sau se stramba in timp ce isi toarna o galeata cu apa cu gheata in cap. 
 
 
Totusi, desi impactul cu gheata nu poate fi imbucurator, aceasta practica are beneficii asupra sanatatii. Crioterapia, adica terapia prin frig, are urmatoarele efecte:
  • ajuta la arderea caloriilor
  • iti da energie
  • amelioreaza inflamatiile, problemele de artrita si migrenele
  • reduce celulita, imbunatateste calitatea pielii si ajuta in tratarea dermatitei 
  • creste rezistenta musculara, viteza de recuperare si puterea de alergare 
  • te scapa de insomnii, stari de stres si depresie
Concret, crioterapia inseamna patrunderea intr-o camera cu azot unde temperatura este de -120 de grade Celsius, numai in lenjerie intima, dar cu manusi si sosete groase.
 
Stai linistita, n-o sa ingheti pe loc, asa cum iti imaginezi. Cercetatorii care au descoperit aceasta terapie au spus ca pacientii lor au asemanat senzatia pe care au avut-o cand au intrat in camera de crioterapie cu cea cand stai in fata usii deschide de la congelator. 
 
Nu spune nimeni ca te vei bucura de beneficiile crioterapiei daca accepti provocarea sa ti se toarne o galeata cu gheata in cap, doar ca voiam sa intelegi ca nici nu vei pati ceva rau. Daca esti nominalizat la "ALS Ice Bucket Challenge", accepta provocarea pentru un scop umanitar si lasa-ti corpul sa se relaxeze gratie efectului apei reci. 
Tags:
Ice Bucket Challenge
gheata
apa
galeata
sanatate
crioterapie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
4 Comentarii
  • Doc
    1. Doc 22.08.2014 19:10

    Mda. Unul dintre efectele "benefice" mai mult decat previzibile este socul termic, care se poate manifesta printr-un foarte sanatos infarct (cerebral sau cardiac). cauzator de deces. Sanatate!

  • iooooiii
    2. iooooiii 25.08.2014 08:42

    Nu pot sa pricep cum de un gest atat de banal a putut sa stranga atat de multe milioane de dolari. Adik putea sa fak apel lumii in mod civilizat sa doneze bani si sunt sigur ca nu avea succesul asta. Va fi luat studiu de caz pentru companiile de PR, ca sa copieze si ei reteta. E o cauza buna intr-adevar dar ce fac ei, ca-si varsa apa in cap si incarca filmul pe youtube mi se pare o imbecilitate. E penibil.

  • viorel
    3. viorel 25.08.2014 09:05

    cine-i desteapta care a scris articolul? vezi comentariul lui DOC

  • Vlad Dragomirescu
    4. Vlad Dragomirescu 25.08.2014 12:10

    Un gest imbecil pe placul unei minoritati imbecile. Ca sa-ti cresti popularitatea in felul asta, e la fel de imbecil. Nici macar nu e ceva haios.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare