Prea slaba conform calculatorului IMC?

Motivatie 01.11.2009 Jeanette

De ce sunteti doamnelor oripilate? Pentru ca el va zice adeseori ca saunteti prea slabe sau ca aveti o greutate normala, cand de fapt nu mai incapeti in pantalonii pe care i-ati purtat cinci ani, sau nu ati pierdut nici jumatate din kilogramele luate in timpul sarcinii. Cum vine asta?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Sa luam cazul meu. Am 1,70 fara cativa milimetri, si 52 de kilograme. Acum peste zece ani, cand ma apucase sa fiu model (se purta pe vremea aceea), aveam 49 de kilograme la aceasta intaltime si totusi eram atentionata ca ar trebui sa mai slabesc. Azi, cand am doar patru kilograme peste greutatea de atunci, calculatorul imi spune ca sunt subponderala si ca a ar trebui sa ma ingras 11 kilograme!

 

Sa ma ingras 11 kilograme, cand eu nu stiu ce sa fac ca sa scap macar de doua, sa ma incadrez in standardul model – 20 de kilograme sub centimentrii pe care ii ai peste un metru.

 

Eo contradictie destul de serioasa, de aceea proabil ca va enerveaza. Si pe mine ma scoate din sarite, de aceea vreau sa va explic care este treaba.

 

Formula acestui calculator a fost inventata in de un belgian acum 159 de ani!! Dintre care 100 au fost anii celui mai rapid si mai geometric crescator progres inregistrat de omenire vreodata. Odata cu acest progres au aparut si mutatii in genetica oamenilor, dar mai ales in modelul social.

 

Daca acum 150 de ani o doamna de inaltimea mea, care ar fi avut 63 de kilograme, ar fi fost socotita o gazela gratioasa si ar fi reusit sa stranga corsetul pana la o talie de 45 de centimetri ( eu am reusit 41 cand am avut la dispozitie un corset), ei bine astazi aceeasi doamna este clienta saloanelor de masaj anticelulitic, a dietelor drastice si sincer, a depresiei.

 

Pentru ca in blugi greutatea asta arata altfel decat sub o crinoline, iar intr-un negligee transparent altfel decat intr-o camasa de noapte din olanda, cu dantele. Dar cel mai important este faptul ca modelul cultural al femeii perfect arata cu totul altfel.

 

Cand Adolphe Quetelet a inventat calculatorul, nici prin cap nu i-a trecut ca peste 150 de ani manechinele anorexice vor fi in mare voga, insa probabil nu s-a gandit nici la “epidemia” de obezitate cauzata de fast-food.

 

Astfel incat Institutul de Sanatate al Statelor Unite, care practic a reglementat acest calculator, a scazut un pic din cifrele intiale, astfel incat sa incadreze o mai mare parte a populatiei in standardele de obezitate, nescazand insa nici pe departe suficient pentru ca rezultatele acestui calculator sa fie conforme cu modelul cultural al anilor de dupa 1950.

 

Asa ca doamnelor si domnisoarelor, acesta este un calculator ideal pentru a sti cum ar fi trebuit sa sa aratam daca traiam la sfarsit de secol 19. Nu r fi fost urat, sa stiti.

 

Pur si simplu nici noi, nici cei din jurul nostru, nu suntem obisnuiti cu ideea unor astfel de greutati. In plus, in ziua de azi, din cauza ritmului de viata si a calitatii alimentelor, in aceste 63 de kg, ca sa luam cazul meu, s-ar regasi probabil zece de grasime pura, ceea ce in 1850 nu ar fi fost valabil, femeile expunand probabil niste carnita tare si sanatoasa.

 

Asa incat puteti folosi acest calculator in combinatie cu alte diagnostice corporale care sa va indice adevarata situatie a orgnismului dvs. Nu va speriati deci :-) !

 

 

 

 

Tags:
calculator imc
dieta
greutatea ideala
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • vizitatoare
    1. vizitatoare 02.11.2009 12:29

    Pt femeile din ziua de azi, cred ca 10 kg sub nr cm pe care ii au peste 1m inseamna greutatea ideala, deci da, esti subponderala, iar manechinele schiloade nu sunt standarde, ci doar niste umerase pt haine de obicei ridicole.

  • jeanette
    2. jeanette 02.11.2009 13:03

    cand este sustinuta de "eu cred ca". Eu nu am zis ce cred, ci am infatisat o realitate, nici macar nu am sustinut ce ati inteles dvs. Nu sunt subponerala, asta e clar pentru oricine ma vede, si nici nu am sustinut ca "e bine" sa ai 20 de kilograme sub centimetri (si nu zece cum ati spus dvs.) . Observ niste nervi la dvs. Daca e de la vreo cura de slabire nereusita sau nemultumiri legate de aspect, puteti adresa intrebari nutritionistei sau psiholoagei noastre si primti raspuns personalizat.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare