Somnul insuficient creste riscul de moarte prematura

Nu stiu cum de reusesc sa-mi fie somn toata ziua, dar sa nu reusesc sa dorm destul mai niciodata.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


As reusi sa fac norma recomandata de somn -intre 6 si 8 ore- doar daca ziua ar avea 48 de ore. Orice as face, oricat de mult as face apel la time management, nu reusesc sa imi termin treaba inainte de 23, in conditiile in care la 5 sunt in picioare.

 

Abuzurile de genul asta au insa si repercursiuni, care pot fi destul de usturatoare. Cercetatorii au descoperit casomnul insuficient creste cu 12% riscul de moarte prematur.

 

Odata facut anuntul, parca s-a spart teava cu avertizari legate de problemele cauzate de lipsa somnului. Nu numai ca riscul de moarte prematura creste, dar sansele sa treci in lumea celor drepti sunt ridicate si de gandurile de sinucidere care vin de-odata cu orele putine de odihna.

 

 

Cercetarile arata ca trezitul mult prea devreme, dificultatea de a adormi sau insomnia aduc ganduri negre deasupra pernei pe care se zvarcolesc nedormitii. Si uite asa cu cat dormiti mai putin sansele de a pune in practica planurile morbide legate de propria persoana cresc.

 

Totusi cea mai puternica legatura cu sinuciderea pare sa o aiba trezitul devreme. Sunt exemplul viu – imi incep diminetile cu injuraturi la adresa celor care m-au pus in situatia asta si in jumatate de ora ajung la blesteme grele asupra inventatorului ceasului desteptator.

 

Tot lipsa de somn e corelata si cu luarea in greutate. Daca dormi regulat doar patru ore pe noapte sa nu te mire ca nu slabesti. De ce te ingrasi ? explicatia este pe cat de simpla, pe atat de logica. Ei bine, corpul tau nu are suficienta energie ca sa arda grasimile nesanatoase, iar totul se transforma in kilograme nedorite.

 

La cealalta extrema te poti trezi ca un somn prea lung te seaca de energie. Ce poti face pentru un somn bun ? Tot felul de chestii. De exemplu poti face sport cat de des poti si ar trebui sa eviti cafeaua dupa ora 19. Ca sa te bucuri de un somn linistit potriveste temperatura din dormitor astfel incat camera sa fie racoroasa.

 

In conditiile in care ai facut toate astea si tot stai cu ochii holbati pe pereti incearca sa respire incet si sa bei un ceai cald. De cat somn aveti parte si cat v-ar trebui ca sa va simtiti bine ?

 

 

Tags:
somn
odihna
moarte prematura
sinucideri
insomnie
dormi si slabesti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Ioana
    1. Ioana 25.01.2011 16:02

    Eu am o alta mare problema, toata viata mea mi-au fost necesare mai mult de 8 ore de somn pe noapte, si in zilele libere incerc sa-mi satisfac aceasta nevoie. De multe ori ma suspectez de depresii, dar sunt o persoana echilibrata si foarte vesela, optimista. Persoanelor care nu dorm destul noaptea, le recomand "cat naps" adica mai trageti cate un somn de pisica dupa amiaza, sau doar cateva minute de relaxare cu intanderi si cascaturi :D De asemenea sport sau doar plimbari :D

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare