Afla care sunt cele mai bune uleiuri!

Secrete 24.06.2009 Madalina Stama

Bunica stia sa dea savoare cartofilor prajiti prajindu-i in untura de porc. Daca ar fi sa analizam un pic lucrurile, am ajunge foarte usor la concluzia ca nu sunt deloc sanatosi. Untura de porc contine foarte multe grasimi saturate, iar cartofii sunt mult mai sanatosi daca sunt serviti sub forma de piure sau copti. Ce-i drept, la vremea aceea nu aveam de unde sa stim aceste lucruri... 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Iti place salata de legume cu dressing de maioneza? Da, stiu, are un gust desarvarsit, dar maioneza are iarasi foarte multe lipide. Chiar si untul, cu toate ca pana la urma este ceva mai sanatos decat margarina care contine uleiuri hidrogenate care sunt nocive. Constati putin cate putin ca nu ai prea multe optiuni. Oare? Chiar nu exista si alte produse pe care sa le folosesti in locul celor deja amintite? Oare mancarea nu poate capata savoare si fara acestea? Ba da! Iti vom prezenta azi cateva dintre cele mai sanatoase uleiuri. 

1. Uleiul de orez
Este o sursa excelenta de vitamina E, antioxidanti si alti micronutrienti care lupta impotriva radicalilor liberi care grabesc procesul de imbatranire. Uleiul de orez este recomandat de Asociatia Americana de Cardiologie pentru procentajul egal de grasimi saturate, monosaturate si polinesaturate. Are un punct ridicat de ardere, fiind bun pentru prajeli.
 

2. Uleiul de masline
Despre uleiul de masline s-a vehiculat ca ar unul dintre cele mai sanatoase. Cu un punct inalt de ardere si cu un miros placut uleiul de masline ramane o alegere sanatoasa. 

Exista trei tipuri de ulei de masline: virgin, extra-virgin si ulei de masline (clasic).
Uleiul extra-virgin are mai putin de 1% aciditate este obtinut la prima presare a maslinelor. In plus, are cea mai placuta aroma. Uleiul virgin de masline este obtinut tot la prima presare a maslinelor, dar ceva mai lent si are 1,5% aciditate. Uleiul de masline sau uleiul pur de masline este obtinut la a doua presare a maslinelor.  

Care este cel mai bun dintre toate acestea? Uleiul extra-virgin la preparare meniurilor. Il poti folosi la sosuri, dressinguri. Poate echilibra balanta aciditatii unor legume: rosii, suc de laamie, otet, vin.

Poti folosi ulei pur de masline pentru coacerea alimentelor. De asemenea,  poti folosi ulei pur de masline si pentru prajeli, caci are punctul mare de ardere. Uleiul de masline nu necesita sa stea in frigider gratie continutului ridicat de acid oleic. Pastreaza-l intr-un loc racoros, departe de razele soarelui. Daca pastrezi uleiul de masline in frigider poate sa absoarba picaturi de apa prin condensare si acest lucru favorizeaza alterarea acestuia. 

Iata cateva sfaturi practice:
- foloseste ulei de masline peste salata,
- adauga-l in sosul peste legume sau peste,
- adauga-l la finalul gatirii pentru un plus de savoare,
- foloseste-l pe paine in loc de unt sau margarina,
- inlocuieste untul din piureul de cartofi cu ulei de masline.
 

3. Uleiul de arahide
Este un ulei echilibrat in grasimi. Are un nivel redus de colesterol si un punct ridicat de ardere, ceea ce il face ideal pentru prajeli. Ofera mancarii savoarea arahidelor. Un procent foarte mic de oameni sunt alergici la uleiul de arahide.
 

4. Uleiul de cocos
In urma unor studii realizate deopotriva pe femei si barbati s-a aratat ca uleiul de cocos i-a ajutat pe acestia sa se mentina in forma. Studiile nu au indicat niciun efect secundar. Multe persoane sunt de parere ca uleiul de cocos iti aduce multe beneficii daca gatesti frecvent cu el. Folosit frecvent scade riscul de producere a: atacului de cord, cancerului, afectiuni ale colonului. Pentru ca nu contine grasaimi saturate de niciun fel poate fi consumat cu succes de catre persoane care sufera cu inima, care au hipertensiune ori diabet.

Iata cateva sfaturi pentru a gati mai usor cu ulei de cocos. 

In primul rand va trebui sa te decizi pentru un ulei de calitate. Uita-te dupa un ulei care nu contine conservanti sau alte chimicale care ar putea fi toxice. Uleiul de cocos poate fi gasit in standul de sanatate din multe hipermarket-uri.
Inlocuieste alte uleiuri vegetale cu ulei de cocos. Foloseste ulei de cocos in loc de: unt, ulei de rapita, ulei de masline. Daca in prepararea mancarii trebuie sa incluzi si o lingurita cu ulei de masline foloseste in schimb o lingurita cu ulei de cocos.
 

Presara ulei de cocos peste paine, foloseste-l la prepararea shake-urilor (smoothie) sau peste popcorn pentru un plus de savoare. Uleiul de cocos nu necesita sa stea in frigider si are un termen de valabilitate de 2 ani. 

5. Uleiul din germeni de grau

Poate fi folosit deopotriva ca supliment nutritiv sau ca si lotiune pentru corp. Uleiul din germeni de grau este o componenta majora in cerealele pe care le servesti la micul dejun, multe beneficii sunt obtinute daca uleiul nu este supus unei temperaturi ridicate. De ce? Pentru multe uleiuri la o anumita temperatura se descompun in substante chimice, toxice si atunci ce beneficiu ii mai este adus organismului? 

Niciunul, de fapt creste exponential riscul de a dezvolta unele afectiuni grave cu cat se persista in folosirea acestei metode (prajirea uleiului). Uleiul din germeni de grau este bogat in: vitamina E, A, D mai multe vitamine din complexul B (B2, B3, B6), vitamina F, acizi grasi esentiali, proteine si minerale. Despre uleiul din germeni de grau se stie ca micsoreaza nivelul de colesterol. 

Uleiul nerafinat se poate rancezi, de aceea trebuie pastrat in frigider.

Uleiul din germeni de grau se poate folosi la preparare dressingurilor sau presarate cateva picaturi peste legume si paste. Se poate folosi la coacerea unor alimente. Nu praji uleiul din germeni de grau, caci toti nutrientii din el se distrug la o temperatura mare. 

Tu ce tip de ulei folosesti cel mai des si pentru ce?

Tags:
ulei de cocos
ulei de orez
ulei de masline
ulei de arahide
ulei din germeni de grau
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare