Alimentatia corecta pentru un tranzit intestinal lent

Ce este un tranzit intestinal lent
O mare parte din digestie are loc in intestine si nu in stomac, asa cum s-ar fi crezut. Tranzitul intestinal lent sau mai bine zis procesul de deplasare a bolului alimentar prin intestinul subtire trebuie sa se desfasoare in bune conditii.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Hrana ingerata trece prin tubul digestiv unde ste descompusa intr-o serie intreaga de substante nutritive: aminoacizi, acizi grasi, glucide, glucide care pot fi asimiliate. Toate aceste substante sunt absorbite in peretele intestinal, de unde intra mai apoi in sange si ajung in cele din urma la celule.

 

In conditii normale resturile de mancare nedigerate trec in intestinul gros.In mod normal eliminarea resturilor de mancare, prin scaun trebuie sa se faca zilnic, si ideal ar fi ca acest lucru sa se intample la ore exacte, de doua ori pe zi. Daca acets lucru este prezent inseamna ca ai un tranzit intestinal normal.

 

Dar, de multe ori apare scaunul intarzie, fie acest lucru se intampla la 48 de ore sau chiar dupa 72 de ore. Si in aceasta situatie vorbim de un tranzit intestinal lent, tocmai pentru functiile apar dupa o oarecare intarziere.
Daca se constata ca eliminarea resturilor de mancare, prin scaun, se face dupa o perioada mai mare de 72 de ore trebuie neaparat consultat medicul. Cel mai probabil este vorba de constipatie.

 

Stresul, o alimentatie dezechilibrata si lipsa de activitate afecteaza tranzitul intestinal. Pur si simplu scaunul nu se mai realizeaza in fiecare zi, asa cum este si normal. Practic resturile de mancare ajung in colon unde stau mult timp, astfel creste riscul de intoxicare a organismului, ca sa nu mai zicem de discomfort.

 

Printre tulburarile de tranzit intestinal se inscrie si tranzitul intestinal lent. Ca sa se elimine discomfortul creat de un tranzit intestinal lent va trebui sa fie eliminati din stilul de viata acei factori care contribuie la favorizarea acestui dezechilibru. Astfel, va trebui sa mananci cat mai sanatos, sa faci sport si sa cauti metode prin care sa lupti cu stresul. Daca vei face toate aceste lucruri vei vedea ca usor-usor situatia se va imbunatati.

 

Alimentatia pentru un tranzit intestinal lent
Asa cum mentionam anterior pentru a scapa definitiv de acest dezechilibru trebuie eliminati factorii care favorizeaza aparitia tranzitului intestinal lent respectiv: sedentarismul, alimentatia dezechilibrata, saraca in nutrienti si stresul. In caz ca nu stiai s-a demonstrat ca stresul distruge balanta nutrientilor din corp si afecteaza sistemul imunitar, ceea ce te face vulnerabil in fata bolilor.

 

Toate aceste lucru nu ar fi posibile daca ai adopta o dieta sanatoasa, echilibrata, practic sa te asiguri ca-i furnizezi organismului toti nutrientii de care acesta are nevoie.

 

Tags:
ulei de masline
apa
probioti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • diana
    1. diana 02.07.2009 12:28

    foarte interesant articolul, si eu am probleme cu tranzitul intesinal, dar incerc sa ma axez pe o dieta bogata in fibre si foarte multe iaurturi, mai ales pe timpul verii, sunt excelente si foarte racoritoare

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare