Cum sa alegi pentru consum sare de calitate - adio retentie de apa si celulita

Secrete 05.10.2018 dietetik
Auzim peste tot in jurul nostru ca trebuie sa evitam consumul excesiv de sare, dar nu prea putini vorbesc si despre necesitatea ei. S-ar crede ca sarea este nociva 100% pentru organism si silueta, dar realitatea nu este deloc asa. Intr-adevar, in exces poate fi destul de nociva si mai ales daca alegem tipuri nesanatoase doar pentru simplul fapt ca au preturi mai mici. Este stiut faptul ca exista tot atat de multi iubitori de alimente sarate cum sunt si pentru alimentele dulci, asadar, consumul de sare poate fi privit ca pe o dependenta, dar noi te vom ajuta sa iti transformi acest “viciu” in ceva util pentru silueta si organism. Pare greu de crezut? Stai sa citesti  si randurile urmatoare!
 
Intr-un fel nu este de mirare ca suntem sfatuiti sa reducem consumul de sare. Putine alimente de pe piata se pot lauda fara continut de sare sau cu un continut mic si asta pentru ca majoritatea sunt procesate si trebuie sa ramana conservate cat mai mult timp. De asemenea, este stiut faptul si ca sarea are prorpietati antibacteriene, motiv penturu care este utilizata in exces in alimentatie.
 
Pentru o persoana iubitoare de sare poate fi o adevarata provocare sa renunte la ea sau sa reduca consumul. Este greu sa eviti si toate alimentele de pe piata ce contin sare si asta pentru ca unele contin sare ascunsa si evident ca nu este mentionat pe eticheta produsului acest aspect. Si mai este un aspect! De ce sa eviti sarea cand poti gasi alternative sanatoase si nu ne referim neaparat la legumele si verdeturile ce contin sare in mod natural.
 
Nu multa lume stie ca daca ar alege un tip sanatos de sare nici nu va fi nevoie sa o foloseasca in cantitati mari si asta pentru ca aroma va fi destul de pregnanta. Astfel te asiguri ca organismul tau va primi doza necesara de sodiu in fiecare zi. Sarea scoate din banalitate orice tip de mancare. Ea poate atenua gustul amar si dulce si poate ajusta gustul acru sau acidulat. Cand vine vorba de mai multe arome deosebite, sarea scoate si mai mult in evidenta aromele, iar alimentelor cu gust neutru le da o usoara nota sarata.
 
 
In ciuda sfaturilor ca trebuie sa evitam sarea in exces, specialistii mai spun si faptul ca avem nevoie de maxim 2 grame pe zi. Asta pentru ca transpiram si eliminam sarurile din corp, dar si pentru buna functionare a organelor interne chiar daca pare greu de crezut. Un exemplu concret ca organismul se poate reface rapid cu ajutorul consumului de sare ar fi utilizarea perfuziilor de catre pacienti imediat dupa operatii sau diverse traumatisme. Chiar scrie pe perfuzii NaCl, adica apa cu sare pentru necunoscatori. Scopul este de a da energie organismului, de a activa rinichii si de a echilibra sistemul hormonal.
 
Un consum excesiv de sare de proasta calitate sau de calitate medie poate aduce dezechilibre hormonale, probleme ale pielii, retentie de apa, celulita si implciit, ingrasare. In cazuri mai grave sarea poate duce si la aparitia cancerului de diverse tipuri si asta pentru ca produce aciditate in corp. Desigur, vorbim inca de sarea de proasta calitatee. Afla legatura dintre sare si dementa!
 
 

Cum alegem sarea de calitate?

 

Sa stii ca exista multe tipuri din care poti alege si nu au preturi care sa sperie. Pana la urma te va tine mult timp o  punga mare, avand in vedere ca nu mananci sare cu lingura. Iata tipurile sanatoase:
 
1.Sarea de mare nerafinata – nu conteaza daca este fina sau grunjoasa si asta pentru ca este un tip de sare complet. Contine o multime de nutrienti benefici pentru organism si asta pentru ca nu s-au pierdut prin rafinare ca in cazul sarurilor nesanatoase. Este vorba de oligoelemente, potasiu, magneziu, calciu, etc.
 
 
2.Floarea de sare – se mai numeste “fleur de sel” si oricat de ciudat ar suna este foarte sanatoasa si inedita ca aspect; se obtine de la suprafara lagunelor sarate si nu este prelucrata  absolut deloc, motiv penturu care este bogata in nutrienti, in special magneziu.
 
 
3.Sarea kosher – la fel de bogata in oligoelemente; iata detalii
 
 
4.Sare de Himalaya – pare o moda, dar este un tip de sare care ne merita atentia.
 
Singura sare pe care trebuie sa o eviti este cea din alimentele procesate, dar si sarea rafinata din saline si mare. Rafinarea a facut ca toti nutientii sa se piarda si mai mult decat atat este si tratata chimic, asadar demineralizeaza organismul.
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
sare de calitate
consum de sare
retentie de apa si celulita
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare