Exercitii pentru imbunatatirea echilibrului

Echilibrul este important atunci cand faci sport, dar si cand mergi pe tocuri. Sa-ti dezvolti simtul echilibrului inseamna sa te feresti de niste situatii jenante, ba chiar si de accidentari. 

Cum auzi de cuvantul "exercitii" te si gandesti ca nu ai tu timp de asa ceva, dar ti-ar placea sa cazi in timp de te intinzi dupa sticla de apa, pe banda de alergat sau sa te lovesti de vreun trecator caci n-ai putut sa-ti tii echilibrul atunci cand ai trecut printr-o zona aglomerata?
 
Beneficiile unui bun echilibru sunt nenumarate si nici nu are rost sa te convingem ca trebuie sa lucrezi in acest sens. Iti spunem doar ca in perioada cuprinsa inte 25 si 75 de ani iti poti pierde aproximativ 75% din echilibru, conform specialistilor in neurologie. 
 
In plus, nu trebuie sa aloci ore intregi de facut sport, ci poti acorda chiar si 15 minute. 
 
Iata cateva sugestii de exercitii: 
 
Barza 
 
Cel mai simplu exercitiu pe care il poti face este sa stai intr-un picior pe o suprafata stabila. Adu-ti genunchiul indoit spre piept, cu spatele drept, fara sa misti soldurile. Mentine aceasta pozitie timp de 15 - 20 de secunde, apoi schimba piciorul. 
 
Exercitiul acesta poate avea diferite grade de dificultate. Daca asa ti se pare prea usor, incearca sa-l faci cu ochii inchisi sau pe o suprafata instabila, cum ar fi o sfera bossu. Mai poti incerca, din pozitia cu genunchiul indoit, sa ridici incet bratele in lateral si sa le misti in cercuri. 
 
 
Barza leganata 
 
Exact ca in exercitiul anterior, stai cu picioarele pe o suprafat stabila. Indoaie genunchiul drept si ridica usor piciorul inainte, iar cand ai ajuns la capat (fara ca neaparat genunchiul sa fie drept), mentine pozitia pentru cateva secunde. Fa cate 10 repetetii la fiecare picior. 
 
Genuflexiuni pe bossu 
 
Daca tot am adus in discutie sfera bossu, putem sa va sugeram si alte exercitii. Stai cu ambele picioare pe bossu si fa 20 de genuflexiuni. Tine spatele drept, mainile pe langa corp si palmele deschise. 
 
Fandare pe bossu 
 
Stai cu ambele picioare pe bossu, cu spatele drept, mainile intinse si palmele deshise spre pulpe. Paseste cu piciorul drept in spate, in fandare, pana cand genunchiul drept formeaza un unghi de 90 de grade. Paseste cu dreptul in fata, spre bossu, numai ca ridica piciorul in aer pana cand formezi un unghi de 90 de grade. Mentine pozitia pentru 5 secunde, apoi ia-o de la capat. Repeta de cate 10 ori pentru fiecare picior. 
 
Sedere in V 
 
Asaza-te cu fundul pe bossu, cu picioarele lipite de podea, in unghi de 90 de grade. Lasa-te usor de spate in timp ce duci mainile in fata ta, cu palmele in interior. Ramai in pozitia in care simti ca muschii abdominali au inceput sa lucreze. Ridica picioarele de pe sol pana cand gambele sunt paralele cu solul. Ramai asa pentru 5 secunde, apoi repeta inca de 9 ori.
 
 
Foto: Hepta
Tags:
exercitii
echilibru
sport
bossu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare