Pielea uscata, iarna

Pielea uscata este mereu o problema, dar pielea uscata, iarna are nevoie de  o ingrijire cu totul speciala. Daca in conditii de viscol si ger, hainele groase ne protejeaza, fata ramane expusa tuturor intemperiilor, iar pielea uscata are cel mai mult de suferit.

   

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Pielea uscata inseamna o lipsa de grasime si, mai precis, o lipsa cronica de ceramide (o familie de lipide), din stratul exterior al pielii. Metabolizate in epiderma, ceramidele asociate cu alte lipide, sustin structura pielii. Bariera de lipide a pielii nu are doar rol protector, dar reprezinta si bariera impotriva pierderii de apa. Pielea uscata nu este, cum gresit se crede, o anomalie care apare doar odata cu varsta.

Cauze si simptome

Daca in conditii normale de temperatura, simptomele pot fi usor combatute, iarna, pielea uscata are cel mai mult de suferit. Tenul se rideaza foarte usor, buzele crapa, iar mainile sunt aspre, rosii si iritate. Exista si alti factori care fac rau pielii uscate: baile fierbinti, sapunul dur, soarele, vantul, toate afecteaza grav tenul uscat si accentueaza suferintele tipice pielii uscate. Toti acesti factori modifica stratul protector natural al pielii, compus din substante grase si apa.

In ceea ce priveste simptomele, acestea sunt: senzatia de piele care "strange", mai ales dupa un dus si baie. Pielea uscata are pacatul de as pierde foarte usor elasticitatea naturala. Pielea uscata este mai dura si mai groasa decat cea normala, prezinta mancarimi si roseata, se descuameaza foarte usor si prezinta o predispozite pentru fisuri si riduri fine.

Evident ca sunt necesare creme si lotiuni hidratante care sa reconstituie aceasta bariera naturala de protectie a pielii. Cremele sau lotiunile sunt un mod eficient de a rehidrata pielea. Ideale sunt cremele care contin uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de coacaz negru, uleiul de masline sau uleiul de avocado, care refac stratul de ceramide natural si care blocheaza evaporarea apei.

Trebuie spus ca procesul de evaporare a apei prin piele este la fel de intes si vara la 40 de grade si iarna, in conditii de ger si viscol sau vant puternic.

 

Foarte utile sunt cremele pe baza de glicerol sau glicerina. Acestea sunt un foarte bun agent de hidratare, continut in toate cremele hidratante, deoarece aceste substante au capacitatea de "retine" apa. In plus au un eficient efect emolient si lubrifiant.

Creme foarte bune sunt si cele care contin uree. Ureea este un produs rezultat din degradarea proteinelor, iar forma sintetica are o foarte buna capacitate de a hidratea si catifelea pielea, in general si, pielea uscata, in special. Cremele care contin pana la 10% uree sunt recomandate pentru a calma pielea uscata, mai ales in cazul in care aceasta suferinta primara este asociata cu alte afectiuni cutanate (eczeme, psoriazis etc).

Untul de Shea este leacul minunat impotriva pielii uscate avand exceptionale proprietati emoliente si hidratare, scrie e-sante.fr.

Pielea uscata beneficiaza si de sustinere din interior. Un consum mare de fructe si legume, dar si o buna hidratare, indiferent de vreme sunt cai care mentin pielea sanatoasa.

Tags:
Pielea uscata
iarna
unt de shea
creme hidratante
ingrijirea pielii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare