Riscurile din timpul iernii

Gripa
Este una dintre cele mai intalnite afectiuni, de-a lungul lunilor de iarna si asta pentru ca se raspandeste cu o viteza uluitoare, iar in cel mai sumbru scenariu pot sa stai si 1 saptamana la pat. Ai febra si te doare gatul? Atunci s-ar putea sa ai gripa. Ca s-o combati mananca bine (asta nu inseamna sa-ti comanzi o portie dubla cu cartofi prajiti), sa dormi bine si sa te vaccinezi.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Raceala frecventa
Raceala ii afecteaza pe multi dintre noi, asa ca, nu ai de ce sa te temi. Ca sa lupti cu raceala consuma vegetale verzi (au antioxidanti) si-ti vor intari sistemul imunitar, pentru ca tu sa lupti  mai usor cu infectiile. Consuma spanac, salata creata  sau condimenteaza-ti mancarea cu ghimbir, sofran sau curry. Asigura-te ca mananci 5 din aceste alimente intr-o zi intreaga. Si incearca sa consumi multe fructe.

 

Atacul de cord
Daca ti-ai spus ca atacul de cord nu poate fi prevenit, ei bine te-ai inselat. Alimentatia joaca un rol esential in toata aceasta problema. Evita grasimile “rele”, caci acestea cresc nivelul colesterolului, blochand arterele si conducand in cele din urma la atac de cord. Si pentru ca ti-am zis mai devreme de grasimi rele, banuiesc ca este momentul sa afli si unde le gasesti (ca sa stai departe de ele, nu alta).

 

Produse de patiserie, carne rosie, placinte, lactate integrale, prajituri si biscuiti-toate acestea au grasimi nocive pentru organism. Nu strica sa te cantaresti din cand in cand si sa-ti calculezi indicele masei corporale. Renunta la fumat si fa sport (cate 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe saptamana). Poti lua in calcul plimbarile in aer liber sau inotul.

 

Ingrasatul
Cu toate ca se zice ca este mai greu in aceasta perioada sa pui carnita pe tine, caci organismul consuma mai multa energie incercand sa-si mentina temperatura, exista si unele persoane care se plang ca iarna se ingrasa cel mai usor (pai da, ca sunt sarbatorile :)). Numai cand spui Craciun imaginatia incepe sa lucreze. Deja te gandesti la o oala aburinda cu sarmalute, la cozonaci si musai la racitura.

 

Si atunci haide sa fim seriosi, nu este cea mai inspirata perioada a anului in care sa te gandesti la dieta. Si totusi ce se poate face? Incearca sa mananci echilibrat (nu ca domnul Haplea) si sa faci exercitii fizice. Si pentru ca toate acestea sa ti se para mai usoare, foloseste-te de calculatorul de calorii de pe dietetik.ro pentru a-ti planifica meniul de zi cu zi.

 

Tusea

De obicei tusea te tine cateva zile. De fiecare data cand simti ca-ti vine sa tusesti fa-o, folosind un servetel, pe care mai apoi arunca-l la cos si spala-ti mainile. Din pacare nu poti sa faci prea multe pentru a combate tusea. Pentru ca de fiecare cand tusesti simti ca gatul tau este tot mai iritat, consuma miere sau iaurt. In plus, mierea o poti folosi si la ceaiuri.

 

Lipsa de energie
Nu ai avut si tu momente in care ai simtit ca pur si simplu energia se scurge din tine si ca nu mai ramane nimic? Statisticile arata ca jumatate de milion de oameni, din lume, sufera de o forma de depresie de iarna (dezechilibru afectiv sezonier). Depresie de iarna? Suna ciudat, dar cand stai sa analizezi simptomele te gandesti daca nu cumva esti si tu afectat. 
Anxietatea si letargia sunt cele mai frecvente simptome.

 

In ceea ce priveste tratamentul, oamenii de stiinta afirma ca lumina naturala stimuleaza hormonii fericirii si substantele chimice de la nivelul creierului. Asa ca, ia-ti cateva minute libere si du-te in parc si plimba-te. Astfel, faci miscare si ce mai zici ca te mai si mentii in forma. Pentru a te energiza, mananca sanatos, fa sport si dormi suficient. Daca esti sigur ca ai depresie de iarna, ar trebui sa stii ca simptomele trec odata cu venirea primaverii. Pentru ca primavara e prea departe, fa o terapie cu lumina sau ia antidepresive…evident in urma recomandarii unui specialist.

Tags:
gripa
raceala
atac de cord
tuse
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare