Sport pentru o minte brici

Secrete 01.03.2010 Madalina Stama

Precizez ca termenul folosit face parte din dictionarul limbii romane, iar aceia care incearca sa-si potoleasca curiozitatea dand cat mai multe click-uri pe internet, vrand sa descopere misterul, trebuie sa stie ca termenul se refera la procesul natural de imbatranire, in urma caruia mintea si libertatea in miscare sunt serios afectate.  

O scena deloc placuta, la care speram sa nu luam parte niciodata. Asta daca vom avea grija de sanatatea noastra, de creierul nostru, in special, ca altminteri scena se poate transpune din domeniul irealului in cel al realului. Dar, iacata ca de-acum avem la indemana si metoda prin care putem preveni imbatranirea creierului, fara sa ne transformam, la o varsta remarcabila, in personaje neputincioase, dependente de cei din jurul nostru.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Care este acea metoda, si de merita incercata? Sportul!  

Stiam cu totii ca este sanatos sa facem sport, dar unii numaram pe degetele de la o mana beneficiile acestuia, si tot mai putini dintre noi stiu ca acesta este un inamic al problemelor gandirii.  

Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu, care a durat sase luni de zile. Rezultatul studiului, publicat in Arhivele Neurologiei, arata ca exercitiile fizice realizate la intensitate medie (plimbari, inot, yoga), in floarea varstei, au rolul nu numai de a creste tonusul muscular, energia, ci de a reduce riscul problemelor gandirii, mai tarziu, in viata. 

In cadrul studiului au fost inscrisi 33 de subiecti, suferind de probleme ale gandirii. 23 dintre subiecti au   exersat la bicicleta eliptica sau pe banda timp de 45-60 de minute, de 4 ori pe saptamana, de-a lungul celor sase saptamani de studiu. In schimb, 10 dintre subiecti au facut numai exercitii usoare, de intindere. 

La finalul celor sase luni de studiu, oamenii de stiinta au observat, ca grupul de 23 de subiecti care au practicat exercitii aerobice au inregistrat o imbunatatire a abilitatilor cognitive, a puterii de concentrare, organizare, planificare, dar si a posibilitatii de a face mai multe treburi deodata. In timp ce, restul de subiecti au inregistrat o agravare a situatiei (declin mental).  

Iata un motiv in plus, pentru care sportul, practicat zi de zi, este benefic sanatatii.

Tags:
sport
boli de memorie
scleroza
yoga
studiu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare