10 alimente pentru sanatatea inimii I

Sa nu ne mai plangem ca inima ne joaca feste, daca mancam orice si nu acordam atentie nici macar acelor doua-trei randuri care apar pe spatele etichetei, unde produsul ni se desfasoara in toti compusii sai.

Mancam prost, ne imbolnavim. Daca in schimb avem grija la ce se perinda prin farfuriile noastre, nu ne vom mai plange ca inima ne joaca feste. Gata cu sarea in exces! Gata cu grasimile! Iata ce ne ajuta sa traim mai mult, sa nu ne plangem de probleme ale inimii.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

1. Plantele aromatice: Anasonul, rozmarinul, mararul si oregano

Stim cu totii ca sarea salveaza pana si o mancare proasta. Are acel je ne sais quoi. Numai ca, asa ne-am obisnuit noi romanii, sa punem sare, si multa, cam in orice. Prea multa ne imbolnaveste.

 

De suferiti cu tensiunea (aveti hipertensiune) inlocuiti sarea cu mirodeniile. Pentru ca in timp sa va puteti lauda cu o nutritie sanatoasa. Renuntati sa mai gatiti cu grasimi si sare cat cuprinde. Ii dati mancarii o aroma aparte daca folositi ierburi, in plus puteti folosi cate vreti, dupa bunul plac. Cele mai bune dintre ele sunt: anasonul, mararul, oregano si rozmarinul. Motivul este lesne de inteles. Contin antioxidanti.

 

2. Fasolea neagra

Stiti cu ce puteti inlocui carnea, in special cea grasa? Cu fasolea neagra. Contine: acid folic, antioxidanti si magneziu-care reduce tensiunea sangelui. La acestea se adauga fibre pentru un colesterol sanatos.

 

3. Uleiul de masline extravirgin

Ridicat in slavi de o lume intreaga, pentru multele sale beneficii, uleiul de masline are grija si de inimile voastre. Insa, nu cumparati orice fel de ulei de masline, ci numai ulei de masline extravirgin, presat la rece. Este uleiul de masline obtinut in urma primei presari a maslinelor. Folositi-l timp de sase luni de zile pentru a vedea rezultatele asupra nivelului de colesterol. Putin ulei de masline peste legume gatite, salate sau chiar pe paine sunt cateva moduri in care il puteti folosi, pentru a pregati meniuri sanatoase. Tot grasimi sanatoase, mononesaturate, are si avocado.

 

4. Nucile si uleiul din nuci


De va plangeti din cauza nivelului prea mare de colesterol, consumati in fiecare zi o mana cu mieji de nuca (cam 42 de grame, ceea ce inseamna 300 de calorii). Reduce inflamatia din arterele de la inima si scade nivelul colesterolului.

 Munca nucilor consta in inlocuirea grasimilor nocive (acumulate din chipsuri, pateuri, placinti etc) cu grasimi sanatoase, omega 3, de altfel prezente si in uleiul de nuci. Nucile se pot presara peste salata, se pot adauga in deserturi si daca optati pentru ulei de nuci, acesta se poate presara peste salate, pentru un dressing usor.

 

-va urma-

Tags:
dieta rapida
dieta inima
scortisoara
nutritie sanatoasa
anason
rozmarin
marar
oregano
fasole neagra
ulei de masline extravirgin
nuci
ulei de nuci
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare