Cele mai bune si cele mai rele alimente pentru mahmureala

Aseara ai petrecut intr-un mare fel si din cauza ca ai amestecat bauturile si ca ai intrecut si masura, acum te doare capul si abia reusesti sa pasesti. Iata ce trebuie sa mananci si ce alimente iti sunt interzise. 

Stiinta explica faptul ca toate simptomele pe care le ai a doua zi (durere de cap, greata, sensibilitate la lumina, dureri musculare, diaree si abilitati motorii scazute) sunt reactia organismului la toate toxinele din organism. Corpul tau lupta sa se elimine. In astfel de situatii, unele alimente si bauturi ajuta la aceasta munca. 
 

Bauturi care ajuta

 
Apa. Alcoolul te deshidrateaza, iar dupa ce a eliminat toata apa din stomac, forteaza organismul sa soarba apa de unde poate, inclusiv din creier (de aici si durerea de cap). Bea apa inainte sa te bagi in pat, dar si imediat ce ai deschis ochii. 
 
Bauturi pentru sportivi si apa de cocos. Nu-ti recomandam sa bei bauturi pentru sportivi cand te duci la antrenament, dar mahmureala este o situatie deosebita. Aceste bauturi restabilesc nivelul de electroliti din corp. Daca vrei o varianta mai sanatoasa, bea apa de cocos, care are 5 dintre electrolitii care se gasesc in sange, spre deosebire de bauturile pentru sportivi care au doar 2. 
 
Ceai de ghimbir sau de menta. Ceaiul de ghimbir reduce greata si ametelile, iar ceaiul de menta te scapa tot de greata si de crampe. 
 
Suc natural de fructe. Bea cu incredere un suc natural de mere, caci fructoza iti va da energie, iar vitaminele vor ajuta organismul sa te scape de toxine. 
 
Zeama de varza sau de muraturi. Daca te gandeai ca este un mit, afla ca pana si oamenii de stiinta recomanda acest tratament. Zeama de varza si cea de muraturi contine otet, sare si apa si hidrateaza organismul si restabileste nivelul de electroliti si de sodiu. Bea 60 de mililitri inainte sa iesi in oras si inca 60 cand te intorci. 
 
 

Alimente care ajuta 

 
Banana, kiwi, spanac. Aceste fructe si legume sunt bogate in potasiu, un electrolit care este eliminat din cauza efectului diuretic al alcoolului. 
 
Oua. Sunt bogate in cisteina, care te scapa de durerea de cap, si taurina, care contribuie la buna functionare a ficatului. 
 
Supa de pui cu taitei. Cu ajutorul unui bol de supa vei restabili nivelul de apa, sodiu si cisteina din corp. 
 
Paine integrala cu miere. Prajeste cateva felii de paine, care te vor ajuta sa cresti nivelul de zahar din sange, si picura putina miere peste, care va contribui la arderea mai rapida a alcoolului. 
 
Ovaz. Un bol de fulgi de ovaz este plin de vitamina B, calciu, magneziu si fier. In plus, ovazul ajuta la neutralizarea acizilor si creste zaharul din sange, ceea ce iti va da energie. 
 
Rosii. Nu cred ca vrei sa auzi de Bloody Mary, la cum te doare capul, dar un suc de rosii ar merge. Rosiile contin licopen, un antioxidant care reduce inflamatiile din corp. In plus, sunt bogate in vitamina C si fructoza, care ii vor fi de folos ficatului. 
 

Alimente si bauturi pe care sa le eviti 

 
Mancaruri grase. Acestea sunt bune inainte de o noapte cu mult alcool, caci grasimile protejeaza stomacul si previn absorbtia alcoolului de catre acesta, dar a doua zi pot irita stomacul sensibil. 
 
Cafea. Cand te doare capul te gandesti ca o cana mare de cafea iti va prinde numai bine, dar cafeaua este diuretic, ca si alcoolul, asa ca te vei alege cu o durere si mai mare de cap. Alege in schimb un ceai de plante, un suc sau apa. 
 
Suc de portocale. Poate nu te-ai astepta sa gasesti sucul de portocale in aceasta lista, dar citricele irita stomacul care este deja sensibil. Poate ca o sa-ti treaca greata, dar o sa te alegi cu arsuri.
Tags:
mahmureala
durere de cap
alcool
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare