De ce sa renuntam la gluten?

Stil culinar 02.02.2018 dietetik
Nu stiu daca este o moda sau o necesitate, dar multe persoane incep sa se orienteze spre alimentele fara gluten. Exista foarte multe diete fara gluten, dar ce nu stiu unii este ca sunt recomandate doar pentru persoanele care au intoleranta. Intrebarea mea este de ce sa renuntam la gluten daca nu este cazul? Medicii spun ca lipsa alimentelor cu gluten inseamna sa ne privam de nutrienti necesari, care mai mult ne-ar afecta sanatatea si silueta. Realitatea este ca alimentele de pe piata fara gluten pot contine cantitati mari de zahar rafinat, asta insemnand ca aduc kilograme in plus in loc sa fie sanatoase 100%.
 
Ca sa stim exact daca avem nevoie de o dieta fara gluten, trebuie mai intai sa ne punem la punct cu termenul, iar apoi sa cerem parerea unui medic. El iti va spune daca este necesara o astfel de dieta in functie de problemele de sanatate pe care le ai.
 

Ce este mai exact glutenul?

 

Cand spui gluten gandeste-te ca este o categorie majora in care intra toate cerealele, anume orzul, secara, ovazul si graul. Daca te informezi bine, vei afla de pe diverse forumuri de pe internet sau chiar de pe site-uri specializate ale medicilor ca acestea sunt necesare daca vrei sa slabesti si daca vrei sa ai o stare generala buna de sanatate.
 
Cerealele contin proteine si fibre, care accelereaza digestia si stimuleaza tractul intestinal. Acest lucru va favoriza pierderea toxinelor in cel mai scurt timp. Cu cat digestia este mai alerta cu atat mai greu se vor depune caloriile din alimente. Un alt aspect important este ca poti tine sub control colesterolul si bolile cardiovasculare cu ajutorul fibrelor. 
 
Inainte de a renunta la gluten trebuie sa stii ca munca ta va fi destul de dificila si asta pentru ca glutenul se gaseste in majoritatea produselor de pe piata. De exemplu, paine, bere, biscuiti din cereale, produse de patiserie, sosuri, dressinguri, etc.
 
 
 

De ce unii trebuie sa renunte la gluten?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Doar cei care au intoleranta la gluten sunt fortati de situatie sa renunte la el. Un medic le va stabili exact lista cu alimentele ce trebuie evitate si de asemenea o lista cu alte alimente pentru a le inlocui. Cine renunta la gluten trebuie sa aiba grija sa-si ia fibrele, proteinele si restul nutrientilor din alte alimente daca nu vor sa aiba probleme si mai mari de sanatate.
 
Pentru cei cu intoleranta nu este un moft sa renunte la gluten. Ei pot face alergii, se pot simti rau, vor avea probleme cu greutatea corporala si vor simti ca orice aliment sau mancare le face rau. Simptomele difera de la o persoana la alta, dar tot deranjante sunt.
 
Poate te vei linisti cand vei afla ca doar o mica parte a populatiei are intoleranta la gluten. Procentul este atat de mic incat nu are rost sa-l mentionam, dar se pare ca numarul celor care renunta la gluten este din ce in ce mai mare.
 
 
 

Poti renunta la gluten daca vrei?

 

Daca nu ai nevoie sa renunti la gluten, dar vrei sa faci acest lucru chiar si asa, trebuie sa-ti asumi efectele mai putin pozitive. Nu te gandi ca vei scapa de kilogramele in plus daca eviti glutenul. Efectul s-ar putea sa fie opus.
 
Ideal este sa ai si un buget pe masura daca vrei alimente fara gluten. Trebuie sa-ti spun ca acestea sunt destul de scumpe si nu le cumperi doar o data la 2-3 saptamani. Ar fi un efort destul de mare sa dai bani zilnic pe astfel de produse si macar daca ai castiga beneficii.
 
Sfatul medicilor este sa nu incepem o dieta fara gluten doar pentru ca asa este moda data de catre vedete sau bloggeri. Ce se potriveste unei persoane nu inseamna ca ti se potriveste si tie si tine cont ca fiecare organism este diferit.
 
Din pacate, multe produse care se vor a fi sanatoase contin conservanti, aditivi, grasimi si zahar rafinat si de cele mai multe ori sunt mentionate cu scris mic sau undeva unde sa nu fie la vedere pe un produs. Va trebui sa studiezi cu mare atentie eticheta fiecarui produs in parte chiar daca scrie mare pe el ca nu are gluten sau alte substante.
 

 

Tags:
gluten
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare