Microelementele minerale (II)

Microelementele sunt intr-o concentratie de sub 50 mg/kg greutate corporala si includ:
• Arsenul
• Cromul
• Fierul
• Fluorul
• Iodul
• Cobaltul
• Cuprul
• Manganul
• Molibdenul
• Seleniul
• Vanadiul
• Zincul
• Staniul

Sa le luam pe rand:


ARSENIUL

Rolul fiziologic al arseniului:
• stimulant al poftei de mancare.
• usureaza respiratia
• actioneaza in vindecarea dermatozelor (afectiuni ale pielii)

Lipsa lui in organism provoaca:
• oboseala generala,
• lipsa poftei de mancare, anemie,
• afectiuni respiratorii,
• eczeme, psoriazis, acnee.

Arseniul se gaseste in  germenele de grau, orez, usturoi, varza, spanac, nap, morcov, cartofi, mar, etc
......................................................................................................................................................................................

CROMUL

Roluri si caracteristici ale cromului
• Reduce riscul de diabet, intrucat intervine in transportul glucozei catre celulele unde aceasta este transformata in energie;
• Atenueaza ateroscleroza prin cresterea nivelului de colesterol "bun";
• Scade tensiunea arteriala.
• Ajuta la dizolvarea zaharului (zaharurilor) in organism

Se intalneste in paine integrala, cartofi, banane, spanac.

Doza zilnica recomandata: 120-200 mcg.

DE RETINUT!
• Pacientii la care s-a diagnosticat de curand un diabet de tip II pot profita de un supliment de crom. Diabeticii noninsulinodependenti de lunga durata nu au aceleasi beneficii;
• Insidioasa, carenta de crom se face simtita dupa decenii; ea survine, de cele mai multe ori, catre varsta de 40 de ani.
......................................................................................................................................................................................

FIERUL

Roluri si caracteristici ale fierului
• Este specializat in mare parte (circa 70%), in productia de hemoglobina, substanta pigmentata care ajuta globulele rosii sa aduca oxigenul in toate celulele corpului; o buna oxigenare previne oboseala;
• Se constituie sub forma de depozite (30%) in diferite organe, precum maduva spinarii, splina si ficat;
• Diminueaza riscul anemiei si intareste rezistenta la boli.

Se gaseste in:
grau, orez, struguri, mere, verdeturi, dovleac, ficat, arahide.

Doza zilnica recomandata: 10-18 mg.

DE RETINUT!
Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului, spre deosebire de calciu si tanin (continut in ceai), care ii incetinesc asimilarea.
......................................................................................................................................................................................

FLUOR


 Rolul fiziologic al fluorului:
• scade incidenta cariilor dentare, insa surplusul poate determina decolorarea dintilor.
• Intareste oasele

Nu s-au stabilit doze zilnice, dar majoritatea oamenilor ingereaza aproximativ 1 mg pe zi din apa potabila (au fost indicate doze de 1,5 pana la 4 mg). Poate fi luat din apa potabila fluorurata, alimente de origine marina si ceai.

DE RETINUT!
Nu luati suplimente de fluor fara prescriptie medicala. Continutul de fluor al alimentelor creste simtitor daca le gatiti cu apa fluorurata sau in vase de teflon.
......................................................................................................................................................................................

Tags:
arseniu
crom
fier
flor
iod
cobalt
cupru
mangan
molibden
seleniu
vanadiu
zinc
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare