Semintele de hrisca - afla motivele uimitoare pentru care trebuie sa le consumi

Sa stii ca semintele de chia si quinoa nu sunt singurele superalimente despre care se tot vorbeste in ultimii ani. Hrisca incepe sa castige din ce in ce mai mult teren si asta gratie ultimelor cercetari. De cand s-a aflat cat este de pretioasa a inceput sa fie indragita de persoane de peste tot pe Glob chiar daca ea este specifica unor tari precum Rusia, Turcia, India sau Liban. De vrei sa stii, hrisca nu este chiar o enigma in Romania. Cei din Bucovina ii cunosc foarte bine proprietatile si nu ezita sa o consume de fiecare data cand au ocazia. Proprietatile nutritionale o fac indispensabila atat pentru mentinerea sanatatii cat si pentru procesul de slabire. Din pacate, exista inca multe persoane care nu stiu exact ce este hrisca si evident ca nu ii cunosc proprietatile si nici modurile in care poate fi preparata.
 
Multi ar spune la prima vedere ca este o cereala, dar de fapt poate fi incadrata in categoria pseudo-cerealelor alaturi de semintele de quinoa, amarant, cuscus si asa mai departe. Realitatea insa spune ca este samanta unui fruct din aceeasi familie cu macesul sau rubarba. Poate nu stiai, dar florile de hrisca au mireasca deosebita cum nu ai mai intalnit la nicio pseudo-cereala. Acest lucru este posibil tocmai pentru ca florile de hrisca au un gust usor dulce, care atrage albinele pentru polenizare. 
 
Asa simplu cum ti se poate parea aspectul hristii, sa stii ca ascund foarte multi nutrienti pretiosi si anume proteine vegetale de calitate, fibre, antioxidanti puternici, fitonutrienti si sa nu uitam de aportul ridicat de vitamine si minerale
 

Care sunt beneficiile impresionante ale hristii?

Daca tot am laudat atat hrisca trebuie sa aducem si niste argumente puternice in acest sens si da-mi voie sa-ti spun ca nu sunt tocmai putine asa cum se poate observa:
 
1.Nu este o cereala, ci o pseudo-cereala sau samanta. Numeste-o cum vrei, pentru ca cert este ca nu contine gluten. Cei care stiu ca au intoleranta la gluten o pot include in mod regulat in alimentatie si chiar ii ajuta sa inlocuiasca multe alte alimente nerielnice.
 
2.Nu vei gasi un aliment mai potrivit care sa-ti regleze glicemia. Nu spunem noi asta, ci  atat cercetarile din laboratoare cat si cele pe persoane. La analize eiese clar ca glicemia se mentine la nivele normale, asta insemnand ca poti preveni si chiar trata diabetul in faze incipiente.
 
 
3.Nu uita ca avem nevoie sa consumam fibre de calitate in fiecare zi. Asta pentru ca ne ajuta sa avem o digestie buna si ne stimuleaza tractul intestinal. Nu doar ca vei tine la distanta toate bolile si neplacerile sistemului digestiv, dar vei reusi sa-ti accelerezi metabolismul si nu vei mai acumula asa usor caloriile din mancare.
 
4.Tot gratie fibrelor iti vei curata vasele de sange si astfel vei reusi sa scazi nivelul colesterolului rau, care este cunoscut ca factor determinant pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Iata ca vei tine sub control bolile existente si le vei putea preveni pe cele noi.
 
 
5.Vei asigura organismului doza zilnica necesara de proteine fie ea si vegetala. Hrisca este mereu o alternativa mai sanatoasa la carne, deci trebuie sa o consumi cat mai des si nu se recomanda doar veganilor sau vegetarienilor. Oricine isi doreste un stil de viata cu adevarat sanatos trebuie sa o consume.
 
6.Vei reusi sa tratezi carentele de vitamine si sa le previi (anemiile cronice chiar) – contine cupru, mangan, zinc, seleniu, fier, potasiu, magneziu, mangan, vitamina C si vitamine din complexul B-urilor.
 
7.Contine o cantitate optima de potasiu, care te va ajuta sa contracarezi efectele negative ale consumului de sare. Doar asa poti scapa de retentia de apa si de celulita! Pare greu de crezut, dar vei observa efectele pe propria piele. Iata o lista cu alte alimente pretioase cu potasiu!
 
8.Slabire si mentinere progresiva si sanatoasa. Nu vei da gres cu o astfel de dieta. Poti slabi chiar si 10-12 kilograme in 2-3 saptamani daca o consumi regulat si corect, dar rezultatele depind de conditia fizica, de aportul caloric si daca esti o persoana sedentara sau activa.
 
 
 

Cum se prepara semintele de hrisca?

 

Inainte de a fi consumata hrisca trebuie sa fie hidratata in apa calduta pentru  20 de minute maxim ca sa capete o textura pufoasa. Apoi o poti combina cu alimente hipocalorice pentru slabire, dar merge si cu carne slaba.
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
seminte
hrisca
seminte de hrisca
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare