5 efecte secundare ale gumei de mestecat

Medicii stomatologi (cel putin cei din reclame) ne indeamna sa mestecam guma dupa fiecare masa, dar studiile recente au aratat ca acest obicei aparent inofensiv poate avea consecinte nocive asupra sanatatii. 

Probleme ale mandibulei 
 
Daca mesteci guma frecvent, iti soliciti muschii masticatori si articulatia prin care mandibula se leaga de craniu. Multi din cei care nu pot sta fara sa mestece se aleg cu dureri ale muschilor mandibulei, capului si gatului, care se pot transforma in dureri de urechi si de dinti. Daca tot simti nevoia sa mesteci, mai bine inlocuieste guma cu un mar. 
 
Mananci mult junk food si putine fructe si legume 
 
Cei care mesteca in momentul asta guma in ideea ca nu le va mai fi foame, sa arunce frumusel guma imediat. Nu numai ca nu iti reduce foamea, dar ti se va face pofta de cartofi prajiti si de prajituri. Nu spunem noi, ci un studiu publicat în jurnalul Eating Behaviors. Mai mult, cercetatorii au aratat ca aroma de menta pe care o are guma face ca gustul fructelor si legumelor sa para amar. 
 
Afecteaza dintii 
 
Medicii stomatologi care ne recomanda sa mestecam guma dupa fiecare masa nu spun nimic despre zaharul pe care aceasta il contine. Guma scoate resturile de mancare dintre dinti, dar zaharul cauzeaza aparitia cariilor. Deci pana la urma mai bine te speli pe dinti. 
 
 
Probleme gastrointestinale 
 
Guma de mestecat contribuie la agravarea sindromului intestinului iritabil, care este o tulburare gastrointestinala ce se caracterizeaza prin dureri abdominale, crampe si tulburari de tranzit intestinal. Chiar si persoanele sanatoase au de suferit din cauza mestecatului, deoarece inghit cantitati mari de aer, ceea ce inseamna balonare si dureri abdominale, iar indulcitorii artificiali pot provoca diaree. 
 
Inghiti mercur fara sa stii 
 
Unele studii au demonstrat ca guma de mestecat poate extrage mercur din aliaj, ceea ce inseamna o problema pentru cei care au plombe dentare din amalgam, un aliaj metalic ce contine argint si mercur. Desi cantitatile de mercur extrase din guma sunt foarte mici, e bine de stiut ca intoxicarea cu mercur poate duce la boli neurologice, maladii cronice si tulburari mintale. 
Tags:
guma
mestecat
carii
probleme
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare