9 motive pentru care trebuie sa renunti la multitasking

In ziua de azi, daca nu scrii mailuri in timp ce mergi sau daca nu vorbesti la telefonul atunci cand gatesti, inseamna ca iti bati joc de timp. Ne-am obisnuit sa facem mai multe lucruri deodata, dar iti dam 12 motive pentru care trebuie sa renunti sa mai faci asta. 

1. Nu faci multitasking, ci schimbi taskurile 
 
Cand vine vorba de atentie si de productivitate, creierul nostru are resurse limitate. Mutandu-te de la o sarcina la alta nu face decat sa-ti scada productivitatea pentru ca atentia ta este focusata la schimbarea taskurilor in sine. 
 
2. Te incetineste 
 
Contrar credintelor populare, multitaskingul nu te ajuta sa economisesti timp, ci dimpotriva. De fapt, iti va lua mai mult timp sa termini doua proiecte pe care le faci in paralel, decat daca te-ai ocupa de fiecare in parte, pe rand. Aceeasi poveste este valabila si cand conduci si vorbesti la telefon (cu handsfree!). Ceea ce te ajuta este sa grupezi sarcinile: plateste toate facturile in acelasi timp, trimite toate mailurile odata. 
 
3. Faci greseli 
 
Expertii estimeaza ca mutatul de la un task la altul iti scade productivitatea cu 40%. De asemenea, vei face multe greseli. Creierul uman se poate ocupa de doua proiecte complicate in acelasi timp pentru ca dispune de doi lobi care pot imparti responsabilitatea, a aratat un studiu realizat in Franta in 2010. Da-i creierului tau inca un task si vei coplesi cortexul frontal si vei creste numarul de greseli pe care le faci. 
 
4. Te streseaza 
 
Universitatea din California a masurat pulsul cardiac a unor angajati care aveau acces la mail si a alora care nu aveau acest beneficiu. Angajatii care puteau primi mesaje erau in alerta in permanenta, in timp ce persoanele din celalalt grup nu apelau la multitasking si nici nu erau stresati. 
 
5. Ratezi multe lucruri 
 
Nu vezi padurea din cauza copacilor si nici nu poti sa te bucuri de tot ce iti scoate viata in cale. Un studiu din 2009 a demonstrat ca 75% dintre studentii care treceau printr-un campus, in timp ce vorbeau intre ei sau la telefon, nu au observat clovnul care mergea pe o bicicleta pentru acrobati. 
 
6. Memoria ta poate suferi 
 
E logic ca atunci cand citesti o carte si te uiti si la TV sa ratezi aspecte importante din ambele, dar un studiu din 2011 vine cu o concluzie uimitoare: intreruperea brusca a unui task si concentrarea pe altul poate afecta memoria de scurta durata. 
 
Atunci cand cercetatorii de la Universitatea din San Francisco le-au cerut participantilor sa studieze o scena, apoi au schimbat brusc imaginile, persoanelor intre 60 si 80 de ani le-a luat mai mult timp sa isi aminteasca detaliile din prima scena, decat celor de 20 si 30 de ani. 
 
 
 
7. Ii face rau relatiei tale 
 
Relatia ta este mai afectata decat am crede. Sa-ti dam un exemplu simplu: un cuplu poarta o discutie foarte serioasa, iar barbatul spune: Stai numai sa verific mesajul asta. Sotia se enerveaza si incepe sa-si verifice si ea mailul. Conversatia a fost intrerupta, ceea ce va dauna relatiei pentru ca subiectul va fi amanat.
 
8. Te face sa mananci mai mult 
 
Un studiu din 2013 a aratat ca activitatile pe care le faci in timp ce mananci impiedica creierul sa proceseze ce mananci, ceea ce inseamna ca nu te va anunta imediat ce te vei fi saturat si astfel vei manca mai mult decat ai nevoie. 
 
9. Poate fi periculos 
 
Nu vorbim de trimis mesaje in timp ce conduci, caci asta poate fi mortal, ci chiar si de vorbit la telefon cu handsfree cand esti la volan. Aceasta actiune este la fel de periculoasa ca si condusul sub influenta bauturilor alcoolice. In plus, chiar si utilizarea telefonului mobil in timp ce mergi este riscanta. Un studiu a concluzionat ca 1 din 5 adolescenti au recunoscut ca au ajuns la urgente pentru ca au fost loviti de masina in timp ce tastau pe telefon.
Tags:
multitasking
atentie
telefon
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare