Alimentatia intuitiva

Secrete 14.08.2009 Madalina Stama

Ba cred ca da, de aceea discutia noastra de azi se refera la ghidul unei alimentatii intuitive.  Si daca v-ati gandit la cum puteti manca si sanatos folosindu-va doar de intuitie, inseamna ca ati ghicit. Si daca vreti o definitie completa, am sa va spun ca alimentatia intuitiva este mai degraba o filosofie a nutritiei care este diferita de tot ceea ce inseamna obiceiuri alimentare, dezvoltate ca si parte dintr-un regim strict. Se bazeaza pe semnalale emise de corpul uman cu privire la ce si cand vrem sa mancam.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Acordand atentie ciclului natural al foamei, este posibil sa slabiti si sa va mentineti in forma, fara sa mai fiti nevoiti sa numarati caloriile din mancare, asa cum v-ati obisnuit la unele diete. Trebuie sa intelegeti de la bun inceput ca nu este vorba de o alta dieta. Mie sincer mi se pare grozav sa ai posibilitatea sa mananci ceeea ce iti doresti fara sa mai ai grija caloriilor, nu credeti asta? Stiu ca de multe ori cei care isi doreau sa respecte planul unei diete se loveau de astfel de probleme. Un procedeu care necesita experienta si multe informatii in domeniul nutritiei.

 

Si pentru ca unii dintre voi sunt mai curiosi din fire,vrand sa stie fiecare detaliu, am sa va spun ca termenul de alimentatie intuitiva a aparut in anul 1995, odata cu aparitia pe piata a cartii (“Intuitive Eating”-Alimentatia intuitiva) scrisa de Evelyn Tribale si Elyse Resch, medici nutritionisti autorizati. Multi cercetatori sunt de parare ca alimentatia intuitiva dateaza de acum sute de ani si poate fi regasita cu usurinta in cultura multor popoare. Bun, si daca termenul vi se pare un pic…cum sa-i zic pompos, atunci ganditi-va la o metoda, care isi propune sa va invete sa dezvoltati o relatie sanatoasa intre minte, trup si alimentele pe care le selectati pentru meniu.

 

Nu, nu confundati lucurile, consumul de alimente nu trebuie sa fie identificat cu ideea de confort. In alimentatia intuitiva alimentele promoveaza senzatia de satietate. Si pentru a alunga orice urma de neclaritate, intelegeti ca alimentatia intuitiva va invata sa recunoasteti semnalele trimise de corp cu privire la tipul de “combustibil” de care are nevoie in functie de ora. Bazandu-se pe experienta nutritionistilor cu pacientii lor, cartea va invata sa traiti sanatos, sa slabiti in mod natural acordand atentie poftelor si fara sa neglijati foamea. Pana la urma invatati sa va cunoasteti mai bine. Nu suna bine?

 

Scapati astfel de stresul cauzat de urmarea regulilor unei diete drastice. Multe persoane care isi doresc sa urmeze acest ghid sunt incurajate sa se bucure de fiecare inghititura. Satisfactia vine odata cu servirea in liniste a meselor, fara graba. Daca din fire sunteti comozi si credeati ca scapati de sport, ei bine sa stiti ca nu ati scapat. In plus, alimentatia intuitiva pune accentul pe servirea de mese mici de-a lungul intregii zi. Se previne astfel un aport caloric mult prea mare care asa cum stiti probabil creste sansele sa luati in greutate.

 

Doar nu verti asta? Pai si atunci de ce mai stati?! Dar aveti grija, ca mesele se vor servi dupa un program. Astfel metabolismul vostru are de beneficiat, reusind sa arda mai usor caloriile si…in timp nu veti mai vedea sunculitele cum se revarsa fara bun-simt peste curea ingusta de la pantaloni.

 

Pareri pro si contra
Exista flexibilitate in ceea ce priveste alegerea gustarilor. Selectarea alimentelor pentru masa se face bazandu-se pe intuitie si informatii legate de valoarea nutritiva a acestora. Persoanele care s-au obisnuit cu ideea adoptarii unui regim alimentar, strict, s-ar putea sa slabeasca ceva mai greu decat restul subiectilor.

 

Cui i se adreseaza dieta
Daca pe zi ce trece nu mai sportati ceea ce vedeti in oglinda si v-ati zis ca trebuie neaparat sa faceti ceva ca sa mai slabiti, s-ar putea ca ghidul alimentati intuitive sa fi exact ceea ce ati cautat demult. Insa persoanele care prezinta unele afectiuni s-ar putea sa aiba nevoie de o dieta personalizata.

 

Schimbarile in stilul de viata
Cartea isi propune sa... Ei bine, cartea isi propune sa descoperiti importanta sportului, ca factor care genereaza buna-dispozitie si nu neaparat ca element care favorizeaza pierderea in greutate.


 

Tags:
alimentatie intuitiva
pofte
foame
filosofie a nutritiei
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare