Constipatia si cauzele ei ascunse

Afectiuni 23.02.2011 Otilia Ignat

Constipatia este una dintre cele mai comune suferinte ale omului modern. Iti strica diminetile, iti taie cheful de viata si te poate pune in situatii extrem de neplacute. Pe langa motivele cunoscute de toti – lipsa unui aport suficient de fibre si apa, lipsa activitatii fizice si o alimentatie nesanatoasa, constipatia are si cauze ascunse. Desi este un subiect de gluma, constipatia este o problema, care trebuie tratata cu seriozitate. Daca devin cronice probleme asociate tranzitului intesinal lent iti saboteaza toate incercarile de a respecta regulile vietii sanatoase si te pun in pericol, iar la capitolul efecte neplacute contipatia este cauza principala pentru balonare, un ten incarcat, acnee si acumularea de toxine.

Iata care sunt cateva din cauzele ascunse ale constipatiei, asa cum au fost identificate de Health.com.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Daca bei apa suficienta, daca ai o alimentatie sanatoasa, bogata in fibre si cu toate acestea esti victima canoanelor de dimineata, este foarte posibil sa suferi de hipotiroidism. Cel mai des o disfunctie tiroidiana provoaca constipatie cronica persoanelor tinere. In paralel metabolismul este foarte lent si exista tendinta acumularii de kilograme. Un control medical de rutina, mai ales daca problemele matinale au intrat in cotidian, este obligatoriu.

Analgezicele te pot incuia! Pare amuzant dar nu este. Daca din diferite motive ai abuzat de calmate, acestea pot duce la instalarea unei perioade in care constipatia sa devina o problema. Poti combate suferintele legate de tranzitul intestinal lent, consumand mai multe lichide si fructe. Impusti doi iepuri dintr-un foc, cresti efectul analgezicelor si aportul de fibre. 

Daca esti dependenta de ciocolata, atunci ai toate sansele sa devi dependenta si de laxative, pentru ca unele din substantele din cacao au ca efect advers constipatia. Solutia este sa reduci doza de ciocolata si sa cresti consumul de cereale integrale si de legume cu frunze verzi.

Suplimentele de calciu si fier sunt doua din cauzele ascunse ale constipatiei. Fenomenul apare doar in cazul in care aportul de calciu si fier depaseste dozele indicate, pe o perioada mai mare de timp. Solutia cea mai buna este sa bei mai multa apa.

Laxativele sunt solutia cea mai des folosita pentru a scapa de constipatie dar, culmea, tocmai aceste medicamente sunt cele care incurajeaza instalarea constipatiei cronice. Organismul devine dependent de aceste stimulente si ajunge sa nu mai functioneze normal in absenta lor. O solutie este sa variezi substanta activa din laxativele pe care le folosesti sau sa utilizezi laxative naturale, ceaiul verde, purnele uscate si merele, de exemplu.

Dietele restrictive, cele cu foarte putine calorii, dietele disociate sau dietele pentru scaderea in greutate respectate timp indelungat determina aparitia constipatiei. Orienteaza-te catre dietele cu un consum crescut de fructe si legume, alege mereu cerealele integrale si bazeaza-te, cu incredere pe beneficiile iaurtului.

Depresia si tratamentele medicamentoase antidepresive duc la aparitia constipatiei. Dificultatile de tranzit apar ca urmare a inhibarii unor mecansime neurovegetative care sunt responsabile de starea depresiva, dar si de mecanismele care stimuleaza activitatea intestinala. Tratamentele de acest gen sunt strict supravegheate de medic. Cere-i ajutorul si in ceea ce priveste problemele legate de tranzitul intestinal.

Medicatia care controleaza si scade aciditatea gastrica are ca afect secundar blocarea tranzitului intestinal. Cele mai multe medicamente de acest gen contin calcu si aluminiu, care neutralizeaza aciditatea gastrica si o data cu aceasta si procesele finale ale digestiei. Un consum crescut de fibre este de mare ajutor. 

Antialergicele si medicatia care tine sub control presiunea arteriala duc la constipatie. Tranzitul intestinal este dat peste cap si de diuretice, foarte des folosite in tratamentele care regleaza tensiunea arteriala. Constipatia, produsa de aceste cauze, isi gaseste leac daca vei bea mai multe lichide. Un ajutor important vine de la ceaiurile din plante care au efecte laxative si nu dau dependenta. 

In primele luni de sarcina, dar si pe tot parcursul acesteia, toate femeile au probleme legate de tranzitul intestinal lent. Constipatia este efectul mecanismelor hormonale specifice asociate perioadei de sarcina. Stiu ca suna banal, dar un consum crescut de legume si fructe este de fiecare data eficient.

Constipatia este o suferinta reala, care atrage dupa sine alte probleme, unele dintre ele foarte grave.  Din acest motiv constipatia si cauzele ei ascunse trebuie tinute sub control.

Tags:
constipatie
diete pentru scaderea in greutate
fructe si legume
hipotiroidism
tensiune arteriala
alimentatie sanatoasa
acnee
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare