De ce e bine sa mananci seminte de dovleac

Nu trebuie sa cumperi dovleci ca sa faci rost de seminte de dovleac crude, fara sare, acum aceste feluri de seminte le gasesti gata decojite prin toate supermaketurile la raionul cu cereale sau produse bio. Desi nu sunt la fel de populare ca surorile lor mai mici, semintele de floarea soarelui, semintele de dovleac sunt pline de proprietati benefice pentru sanatate.
 
Semintele de dovleac contin o multitudine de vitamine si minerale: mangan, magneziu, zinc, fosfor, triptofan, fier, cupru, vitamina K, proteine, dar si acizi grasi omega 3 si omega 6. In cantitati mici, ele sunt recomandate si in curele de slabire, doarece contin grasimi sanatoase care dau o senzatie de satietate pentru mult timp.
 
Semintele de dovleac merg foarte bine consumate la micul dejun, strecurate in bolul cu cereale integrale, dar si la celelalte mese, aruncate in salate sau peste legume sotate.

De ce e bine sa mancam seminte de dovleac?
 
1. Semintele de dovleac sporesc cantitatea de zinc din organism – acest mineral este esential  pentru imunitate si pentru sanatatea aparatului reproductiv al barbatului. Barbatii care consuma regulat seminte de dovleac sunt mai feriti de bolile de prostata si sunt mai potenti.
 
2. Intaresc sistemul osos si previn fracturile frecvente din cauza osteoporozei, care au loc in special dupa varsta de 50 de ani.
 
3. Datorita uleiurilor pe care le contin, ele ajuta la reducerea inflamatiilor provocate de artrita si la eliminarea viermilor intestinali.
 
 
 
4. Sunt bogate in fitosteroli, compusi chimici sanatosi care scad nivelul de colesterol, cresc rezistenta sistemului imunitar si reduc sansele de dezvoltare ale celulelor canceroase.
 
5. Scad tensiunea arteriala, mentin inima sanatoasa si regleaza nivelul glicemiei.
 
6. Deoarece sunt bogate in triptofan, un aminoacid important pentru organism, ele ajuta la combaterea insomniei si a stresului. 
 
100 de grame de seminte de dovleac crude sau prajite contin 538 de calorii, de aceea ele trebuie consumate cu moderatie. 
 
Semintele de dovleac reprezinta un aliment delicios, nutritiv, care poate fi consumat in orice perioada a anului, mai putin in fata blocului cu vecinii. Asa ca, daca n-ai primit seminte de dovleac gata curatate de la parinti in copilarie, e timpul acum sa oferi copiilor tai acest sanatos snack si sa le consumi impreuna cu ei. 
 
 
Tags:
seminte dovleac
beneficii
proprietati
potenta
prostata
insomnie
seminte dovleac calorii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare