Dieta anti-inflamatoare

Hrana procesata, expunerea prelungita la toxinele din mediul inconjurator si medicamente luate pe perioade indelungate, toate acestea pot duce la inflamatiile din organism, care, in timp, au ca efect imbatranirea prematura, bolile de inima, diabetul, Alzheimerul, psoriasisul, artrita reumatoida sau chiar cancerul. Foarte multe din alimentele pe care le consumam, printre care la loc de cinste se numara faina alba, zaharul, carnea rosie, produsele lactate grase, fast-food-ul si aditivii alimentari au ca efect procesele inflamatoare in organism care duc la imbatranire prematura. Pe de alta parte, din fericire in organism este capabil sa creeze substante anti-inflamatoare atat timp cat primeste alimentele necesare. Dieta anti-inflamatoare este o adevarata dieta anti-imbatranire.

Dieta anti-inflamatoare este mai usor de compus acasa, unde poti controla mai bine ingredientele, inclusiv uleiul cu care gatesti. Iata cateva ingrediente pe care este bine sa le iei in considerare si pe care trebuie sa le incluzi intr-o alimentatie care are ca scop prevenirea si combaterea inflamatiilor.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ideale sunt fructele colorate, precum afinele, murele, capsunile si zmeura, care contin antocianina, aceasta aparand organismul de procesele de oxidare. Sucul de merisor fara zahar este bun de baut in orice situatie, la fel ca si cel de cirese. Eficiente in dieta anti-inflamatoare sunt si strugurii rosii, ceapa rosie si galbena, usturoiul, brocoli si merele.

Toate alimentele care contin antioxidanti te protejeaza de radicalii liberi, care declanseaza procesele inflamatoare. Morcovii si sucurile din fructe portocalii iti suplimenteaza cantitatea de betacaroten, iar vitamina C din ardeii grasi rosii te apara de raceli. Legumele cu frunze verzi, precum spanacul si conopida, sunt pline, si ele, de antioxidanti.

Pe lista alimentelor eficiente in combaterea si prevenirea proceselor inflamatorii, deci ideala intr-o dieta anti-inflamatorie sunt acizii omega 3: datorita proprietatilor lor acesti acizi sunt recomandati in orice boala care implica procese de inflamare. Somonul, macroul si tonul sunt surse perfecte, impreuna cu semintele de in, vegetalele inchise la culoare si nucile. Migdalele si nucile au omega 9, care ajuta omega 3 sa-si faca si mai bine treaba. Uleiul de masline ar trebui folosit in orice proces de gatire, fiind mult mai sanatos decat cel de floarea-soarelui.

Nici mirodeniile nu trebuie excluse de pe lista cu beneficii in dieta anti-inflamatoare. Turmericul, o mirodenie indiana care condimenteaza mancarea si ii da o nuanta galbena, contine curcumina, un compus antiinflamator cu efecte foarte puternice.

De partea celalata se afla alimentele care inrautatesc situatia. Utile intr-o dieta echilibrata acestea trebuie consumate cu moderatie, daca suferi de procese inflamatorii cronice. Acestea sunt graul, ouale, laptele, soia, drojdia si carnea. Si anumite produse vegetale, precum uleiul de floarea-soarelui, de porumb, alunele sau semintele de bumbac, sunt bogate in omega 6, care poate dauna organismului, scrie Natural Health.

Dieta anti-inflamatorie este o dieta medicament, pe care o poti respecta in cazul unor efectiuni acute inflamatorii sau poate sa devina un stil de viata daca suferintele sunt cronice.

Tags:
dieta anti-inflamatoare
dieta anti-imbatranire
antioxidanti
fructe
legume
ulei
dieta pentru scaderea in greutate
calorii
metabolism omega 3
omega 6
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare