Echinacea

Secrete 16.10.2009 Madalina Stama

Imaginati-va ca aceasta planta este precum o haina groasa in prag de iarna. Echinacea stimuleaza sistemul imunitar activand globulele albe, facand tot mai dificila patrundea bacteriilor si virusilor in organism. Unele studii clinice au scos in evidenat posibilele efecte antifungice si antivirale ale plantei. Insa, mai este loc si de alte studii. In unele tari din batranul continent, echinacea face parte din terapia impotriva unor tipuri de cancer. De asemenea, doctorii din Europa folosesc o injectie pe baza de echinacea pentru a ameliora simptomele infectiilor urinare.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Insa, de cele mai multe ori echinacea este folosita in tratamentele pentru hemoroizi, eczeme si psoriazis. Se presupune ca planta protejeaza pielea de radiatiile solare. Cercetatorii germani au fost mai harnici dintre toti si au reusit sa obtina date cu privire la compusii chimici din planta. Iata ce contine: polisacaride, fenoli, flavonoizi, uleiuri si alchilamide. De asemenea mai contine: vitamina A, C, E, potasiu, iod, cupru, fier. Cercetatorii nu s-au oprit aici din demersul lor si au mers mai departe, afland ca de fapt echinacea nu trateaza infectiile ci ajuta organismul sa lupte mai usor cu acestea, prin intarirea sistemului imunitar.

 

Cum se foloseste
Ok, este benefica sanatatii, dar cum se administreaza? Aceasta ar fi fi una din intrebarile care stau pe buzele multora dintre voi.In primul rand echinacea pallid se administreaza numai pe cale orala.Doza zilnica este de 900 de miligrame, atunci cand vorbim de o tinctura (pe baza de alcool). Doza zilnica de echinacea purpurea este intre 6 si 9 mililitrii de sirop din frunzele plantei.

 

Afectiunile
Preparatele pe baza de echinacea ajuta organismul sa lupte mai usor cu: probleme respiratorii, bronsite, senzatie de rana in gat, infectii ale tractului urinar, candida (infectie cu o bacteria in vagin), infectii ale urechii (otita), sinuzita etc.

 

Precautii
Pentru ca stimuleaza functia imunoactiva, produsele pe baza de echinacea nu ar trebui consumate de catre persoanele care sufera de: lupus, artrita reumatoida, leucemie, SIDA, tuberculoza si scleroza multipla. Femeile gravide sau care alapteaza, precum si copiii sub varsta de 12 ani nu au voie sa foloseasca suplimente pe baza de echinacea.

 

Cum se administreaza?
Se gaseste sub forma de: capsule, ceaiuri si extracte lichide.

 

Efecte adverse
Desi se zice ca nu da efecte adverse, in urma catorva studii s-a demonstrat  contrariul. In urma adminstrarii de preparate pe baza de echinacea, unele persoane pot prezenta simptome de: oboseala, durere de cap, durere a muschilor, greata, senzatie de rana in gat, senzatie temporara de amorteala a limbii si discomfort abdominal.

Tags:
echinacea
sistemul imunitar
virusi
bacterii
infectii
afectiuni
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare