Prevenirea cancerului prin alimentatie: 8 sfaturi de care sa tii cont

Cancerul, daca nu are cauze genetice, este o boala care poate fi prevenita printr-un stil de viata sanatos. Diverse studii au aratat ca exista o legatura stransa intre alimentatie si riscul aparitiei unor tipuri de cancere (cancerul la san, cancerul la colon, cancerul la ficat, cancerul la rinichi). Factorii care pot duce la aparitia cancerului pot tine si de poluare, expunere la substante toxice, fumat, stres, alcool, expunere la radiatii UV, expunere la hidrocarburi aromatice, azbest, produsi petrolieri, anumite tipuri de virusuri (virusul HPV, virusul hepatitei B) s.a.
 
Care sunt cele mai importante reguli de alimentatie de care sa tii cont?
 
1. Spala bine fructele si legumele
 
Pesticidele si chimicalele din fructe si legume pot duce la aparitia cancerului, asadar spala-le cu apa cu sare sau sub jet de apa fierbinte. Apa cu lamaie si bicarbonat de sodiu este si ea eficienta cand vine vorba de eliminarea pesticidelor de pe fructe si legume. Pune intr-o cana de apa sucul de la o jumatate de lamaie si 2 linguri de bicarbonat de sodiu, freaca-le cu acest amestec dupa care clateste-le bine cu apa rece. Daca nu ai rabdare sa le speli in maniera asta, le poti lasa 5 minute intr-un vas mai mare cu apa, lamaie si bicarbonat de sodiu. 
 
 
2. Consuma alimente bogate in fibre
 
Desi te-ai saturat de acest sfat, este bine sa tii cont de el. Fructele, legumele si cerealele integrale sunt bogate in fibre care mentin colonul sanatos, aduc vitamine si minerale importante organismului si mentin colesterolul in limite normale. 
 
3. Marineaza carnea inainte sa o pui pe gratar
 
Carnea arsa sau bine facuta pe gratarul cu carbuni, contine hidrocarburi ciclice, derivate din benzen, care sunt cancerigene. Eviti toate acestea daca marinezi carnea inainte de a o pune pe gratar. Foloseste suc de lamaie sau otet balsamic, rozmarin si cimbru, si vei reduce cu 87% riscurile pentru sanatatea ta. 
 
4. Consuma nuci
 
Nucile sunt o buna sursa de seleniu, care are este un antioxidant puternic si scade riscul de cancer de vezica urinara. Seleniul te fereste si de cancer de plaman si de cel colorectal. De asemenea, nucile contin grasimi sanatoase Omega-3, polifenoli si fitosteroli care ajuta in combaterea cancerului la san.
 
5. Bea apa
 
Daca bei multa apa si alte lichide naturale ai putea avea un risc scazut de a face cancer la vezica urinara, din cauza diluarii agentilor cancerigeni din urina si a eliminarii lor mai rapide. Bea cel putin opt pahare mari de apa simpla sau cu felii de lamaie, frunze de menta, bucatele de fructe, ghimbir, felii de castravete, in fiecare zi. Apa ajuta nu numai rinichii sa se mentina sanatosi, ci si celelalte organe din corp.
 
 
6. Consuma salate verzi
 
Clorofila din salata este bogata in magneziu, ce poate micsora riscul de cancer de colon. Frunzele verzi au si antioxidanti, care intervin in mentinerea stabilitatii ADN-ului, fapt care impiedica apartitia mutatiilor care duc la declansarea cancerului. 

7. Evita alimentele procesate
 
Cumpara alimente neprocesate, carne fara antibiotice si hormoni, care induc probleme endocrine, inclusiv cancer. Alimentele pe care ar trebui sa le scoti complet de pe lista ta de cumparaturi sunt mezelurile cu multi coloranti, E-uri si grasimi, carnea rosie, margarina, sucurile carbogazoase, alimentele prajite de la fast-food, alimentele foarte sarate si dulciurile care contin mult zahar si coloranti.

8. Consuma fructe si legume intens colorate
 
Afinele, varza kale, broccoli, strugurii rosii, ciresele, spanacul si portocalele sunt alimente bogate in antioxidanti pe care sa le consumi cat mai des. Antioxidantii se gasesc in orice celula si protejeaza organismul de distrugerile provocate, la nivel celular, de radicalii liberi.
 
 
 
Tags:
prevenire cancer
alimentatie anti-cancer
alimente anti-cancer
sfaturi anti-cancer
cancer
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare