10 reguli pentru alimentatia sanatoasa

Exista 10 reguli pentru alimentatia sanatoasa. Sunt simple si eficiente si fac diferenta intre alimentatia sanatoasa, benefica, si cea nesanatoasa, daunatoare.

Lista a fost pusa la punct de specialistii in nutritie. Respectarea acestor principii este o garantie a faptului ca starea ta de sanatate o sa fie protejata si imbunatatita prin ceea ce mananci.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Mancare variata. Pentru a functiona normal metabolismul are nevoie, in fiecare zi, de 40 de nutrienti diferiti, care fiecare are un rol si un scop in organism. Pentru ca nu exista niciun aliment care sa le poate aduce pe toate cela 40, solutia este aceea de a manca variant. O alimentatie variata perimte echilibrarea dietei. Specialistii sustin ca a manca variat este o cale care intretine nu doar tonusul organismului, dar si pe cel psihic.

Fibre. Conform piramidei alimentare, baza alimentatiei ar trebui sa o reprezinte alimentele bogate in fibre, care sa provina din cereale integrale, legume si fructe. Absenta lor din alimentatie, sau aportul insuficient este unei multitudini de afectiunile digestive dar si a unor probleme grave de nutritie si metabolism.

Fructe si legume. Nu exista o dieta sanatoasa fara fructe si legume. Regula de baza este consumul a cel putin cinci fructe si legume diferite in fiecare zi. De preferat este ca fructele sa fie consumate in starea lor naturala, iar legumele sa fie preparate cat mai simplu posibil, pentru as conserva proprietatile.

O greutate constanta. Greutatea ta depinde de o serie de factori, printre care varsta si sexul. Exista valori normale pentru fiecare raport. Cresterea in greutate, peste limitele normale, raportat la varsta si sex, reprezinta un factor major de risc in aparitia problemelor cardio-vasculare, a cancerului si a unor tulburari metabolice grave si irevesibile, cum ar fi diabetul.

Portii controlate. Portiile medii si mici iti aduc avantaje. In primul rand poti manca mai mult tipuri de alimente. O masa rezonabila inseamna 100 de grame de carne, o cana de paste, un fruct, minim 200 de mililitri de lichid si 50 de grame de desert. Orice depaseste aceste limite trebuie lasat pentru masa viitoare sau impartit cu un prieten.

Mese regulate. Trei mese pe zi si doua gustari sunt regula de aur.  Daca te straduiesti sa mananci sanatos, dar faci asta doar la cina, care este si singura ta masa din ziua respectiva, nu ai facut nimic. Este obligatoriu un mic dejun bogat in glucide si proteine, un aport suficient de grasimi la pranz si o cina lejera care sa completeze necesarul de proteine si alti nutrienti. Adauga doua gustari, cel mai bine fructe si legume.

Bea! Organismul are nevoie de minim 1,5 litri de lichide pe zi pentru a functiona normal. In perioadele cade, sau in conditii de efort fizic aceasta cantitate trebuie sa creasca pana la trei-patru litri de lichid. A bea un pahar de apa la fiecare doua ore, nu este o fita, este o regula fundamentala care iti protejeasa sanatatea.

Fa miscare! Teoretic toata lumea stie cat de mari sunt beneficiile pe care le aduce putina miscare. In fapt foarte putini respecta aceasta regula. Sunt suficiente 30 de minute de miscare pe zi pentru ca efectele pozitive sa se vada in starea ta de sanatate. Diferenta intre a face sau a nu face miscare este o chestiune care tine doar de putina vointa.

Nu-ti schimba radical stilul de viata. Evident este de preferat sa-ti schimbi stilul de viata, daca schimbarea presupune un mod mai sanatos de alimentatie, de exemplu. Specialistii sustin ca modificarile nu trebuie sa fie radicale si nici extrem de severe. Obiceiurile alimentare fac parte din viata ta, asa ca a te priva de unele dinte acestea iti poate crea un major disconfort psihic. Schimbarile trebuie sa fie treptate, mici, dupa principiul pas cu pas.

Moderatie si echilibru. Aceata este probabil cea mai importanta dintre reguli, pentru ca intr-un fel le include si le sustine pe toate celelalte. Echilibru in viata de zi cu zi este calea spre o viata sanatoasa. Echilibru inseamna si mese regulate, portii decente si mancare sanatoasa, zi de zi, nu doar in cursul dietelor. Adauga la aceasta si faptul ca nu exista aliment bun sau aliment rau, ca fiecare in parte are beneficiile si rolul lui, daca este mancat echilibrat scrie eufic.org.

Acesta este decalogul unei alimentatii sanatoase. Tot ce trebuie sa faci este sa-l respecti. Ti se pare greu?

Tags:
10 reguli pentru alimentatia sanatoasa
alimentatie sanatoasa
dieta pentru scaderea in greutate
calorii
fibre
alimentatie variata
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Ionica
    1. Ionica 24.03.2015 17:34

    Nu mi se pare greu. Mi se pare important si foarte bun. Am sa respect.Deoarece sunt slaba,am sa vad cum ma pot ingrasa.Dar tot ce mananc toat slaba raman,si asa ca stau la alimentatia sanatoasa

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare