Cate E-uri sunt in painea ta?

Mai mult de jumatate din sortimentele de paine existente in  Romania contin aditivi alimentari - asa numitele E-uri, avertizeaza Autoritatea Na?ionala pentru Protec?ia Consumatorului. Stii cate E-uri sunt in painea ta? 

     

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Reprezentan?ii ANPC au declarat pentru Gandul c? producatorii de produse de panificatie recurg la introducerea aditivilor alimentari in reteta painii pentru a-i da un aspect si gust diferit fata de painea obtinuta in casa.

Reteta traditionala pentru obtinerea painii prevede ca alimentul sa contina apa, faina, drojdie si sare. ANPC a descoperit in urma unui control efectuat la nivel national ca painea contine pana la 34 de aditivi alimentari.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicospchi, directorul Institutului de Cercet?ri Alimentare, spune ca o parte dintre acesti aditivi alimentari ne pun sanatatea in pericol. "Sulfatul de sodiu - E 514 - afecteaza vezica biliara, lactatul de calciu - E 327 - prezinta printre efecte adverse stari de hipercalcemie si insuficienta renala, acidul fumaric - E 297, acidul acetic - E 260 si cancerigenul acid citric E 330”.

Nutritionistii spun ca pe piata romaneasca nu exista vreun sortiment de paine care nu contine E-uri, astfel ca pentru a preveni intoxicarea organismul cu aditivi alimentari, specialittii recomanda sa citim cu atentie eticheta.

Datele ANPC arata ca 90% dintre romani mananca zilnic paine fara sa stie ce contine acest aliment.

Ultimul control realizat de ANPC, la nivelul intregii tari, in domeniul panificatie arata ca painea neagra contine faina neagra in proportie de doar 1%, restul de 99% din ingredientele sunt reprezentate de faina alba si coloranti.

Tags:
Cate E-uri sunt in painea ta
aditivi alimentari
E-uri
paine
regim de viata sanatos
faina alba
coloranti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare