Dieta bazata pe Indexul glicemic (GI)

Diete clasice 01.09.2008 dietetik

Dieta bazata pe indexul glicemic al alimentelor este aprobata de cei mai multi nutritionisti. Multe vedete care au tinut aceasta dieta au reusit sa ajunga la rezultate exceptionale.

In 1981 profesorul Dr. David Jenkins a studiat modul in care alimentele bogate in carbohidrati afecteaza nivelul glicemiei la persoanele cu diabet si a descoperit ca alimentele bogate in carbohidrati afecteaza dramatic nivelul glicemiei, comparativ cu alimentele care contin zahar, care au avut un effect mai redus. Din acest studiu profesorul Jenkins a creat un tabel, denumit si Indexul Glicemic (GI), tabel care a clasat fiecare aliment in functie de impactul asupra glicemiei.

Indexul glicemic are valori intre 0 si 100 si foloseste glucoza, care are GI 100 ca referinta. In termeni mai simpli, aceste tabel ne arata ce impact are fiecare aliment asupra glicemiei (dramatic, moderat si redus). Alimentele care au un GI mic au un impact scazut asupra glicemiei din sange, pe cand un aliment cu GI ridicat, creste rapid glicemia.

Dar ce legatura are cu slabirea in greutate? Teoria din spatele dietei GI este ca alimentele cu in index glicemic scazut furnizeaza incet dar constant zahar sangelui, ceea ce duce la senzatia de satietate, fara a mai fi nevoie sa apelam la snack-uri. Pe de cealalta parte, alimentele cu GI ridicat furnizeaza sangelui o cantitate mare de zahar, pe o perioada scurta de timp, senzatia de foame revenind rapid.

Pe piata exista multe carti care dezbat aceasta tema, si pun la dispozitie tabele cu indexul glicemic al alimentelor. Acesta poate varia putin in functie de sursa, dar in general ar trebui sa se incadreze in aceleasi niveluri.

Multe liste impart alimentele in categorii ca: scazut, mediu si ridicat. Alimentele care se incadreaza in categoria “scazut” in general au un GI de 55 si mai scazut, cele din categoria “mediu” au un nivel al GI intre 56 si 69, iar cele din categoria “ridicat” au un nivel al GI de 70 si mai mare.

Dieta bazata pe indexul glicemic incurajeaza consumul alimentelor cu un nivel scazul al GI. Acest lucru previne fluctuatiile de zahar din zange, ajutandu-te sa te simti mai plina pentru mai mult timp. In acelasi timp, aceasta dieta limiteaza consumul de grasimi, mai ales a celor saturate. Acest lucru inseamna ca unele alimente care au un index glicemic scazut ( lapte, cereale, ciocolata), dar care contin grasimi, sunt limitate.

Dieta insa are si unele aspecte negative. Este foarte greu sa stabilesti nivelul indexului glicemic al unei mese (mancare preparata) iar anumite alimente care prezinta in index glicemic scazut sunt foarte bogate in grasimi si sare (alunele contin cam 5 grame de sare - ceea ce reprezinta limita maxima pentru un adult intr-o zi!). Din aceste motive, nutritionistii care recomanda dieta indexului glicemic recomanda consumul alimentelor cu index glicemic scazut dar si cu un nivel al grasimilor la fel de scazut, pentru ca dieta sa aiba efect.

Cu aceasta dieta se poate pierde in jur de 0,5-1kg pe saptamana, posibil mai mult in primele saptamani cand se pierde in majoritate apa si grasime. Pierderea in greutate este in masura cu sfaturile medicilor nutritionisti.

Dieta GI ajuta la controlul glicemiei, si previne aparitia diabetului. Consumul alimentelor ca fructe si legume duce la un stil de viata mai sanatos.

Tags:
index glicemic
carbohidrati
glicemie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare