Fructe si legume murdare

Un raport al Environmental Working Group (EWG), prezinta lista cu fructe si legume murdare, adica „intoxicate” cu pesticide. Asa se face ca marul este unul dintre cele mai contaminate fructe, iar telina ramane in topul legumelor pline de pesticide.

    

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Potrivit datelor anuale ale grupului "Dirty Dozen" in lista de fructe si legume murdare, in compozitia carora concentratia de pesticide este foarte mare, marul a urcat de pe locul patru, unde se afla anul trecut, pe primul loc. Alte modificari comparativ cu lista din 2010 se refera la cirese care au coborat in top, dar si la apartita salatei verzi, care anterior nu a prins topul celor mai murdare, si care acum se afla pe locul 11.

Este foarte important de mentionat ca lista EWG, cu cele mai murdare fructe si legume se refera la produsele de origine americana, care ajung in mai mica masura pe piata din Europa, dar pe de o parte aceste informatii merita cunoscute, iar pe de alta nu stii ce surprize iti rezerva globalizarea, si de unde vin merele mari, rosii si foarte frumoase pe care le ai pe masa!

Conform acestei liste merele sunt cele mai murdare fructe, din lista cu fructe si legume, urmate de telina, capsuni, piersici, spanac, nectarine (din alte surse decat productia americana), strugurii (din alte surse decat productia americana), ardeii grasi, cartofii, varza, afinele si salata verde. In peste 700 de teste, in 98% din mere au fost descoperite cantitati mari de reziduuri de pesticide, sustine EWG.

La polul opus cele mai curate fructe si legume, adica cele care au cel mai mic nivel de pesticide, include pepenele verde si avocado (produs in afara SUA, deci importat si in Europa). printre cele mai curate legume si fructe sunt: ceapa, ananasul, sparanghelul, mazarea, mango, vinete, grapefruit-ul si ciupercile.

Pesticidele sunt un rau necesar in agricultura de azi si sunt obligatorii pentru a proteja culturile de insecte, bacterii, rozatoare, mucegaiuri si ciuperci. EWG sustine ca prin spalare abundenta si curatare de coaja o parte din excesul de pesticide poate fi indepartat. Lista fructelor si legumelor murdare a fost publicata de Yahoo Green.

Alternativa pentru legumele si fructele murdare o reprezinta produsele ecologice, dar acestea au preturi prohibitive, de cele mai multe ori. 

Tags:
fructe si legume murdare
pesticide
produse eco
mere
telina
avocado
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare