Pentru oase puternice

Oasele, structura de rezistenta a organismului tau are nevoie de sustinere printr-o alimentatie echilibrata. Toata lumea stie ca vitamina D si calciul sunt esentiale pentru oase puternice, dar noi stim mai mult decat atat. Iata care sunt cele mai bune alimente care sustin tesutul osos si previn osteoporoza.

Si inca ceva: prevenirea acestui grav fenomen degenerativ incepe in tinerete.

Uleiul de masline, beneficic inimii si a vaselor de sange, este ideal pentru intarirea oaselor, a parului si a unghiilor. Marii consumatori de ulei de masline nu fac osteoporoza. Asta nu inseamna ca poti sa inlocuieti o cana cu lapte cu o lingura de ulei, ci ca trebuie sa le consumi pe amandoua. Principiul uner diete sanatoase nu este acela de a inlocui ceva cu altceva ci de avea permanent o dieta cat mai diversificata care sa includa toate alimentele sanatoase.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ceea ce trebuie stiut este ca nu doar laptele si iaurtul sunt secretul unor oase sanatoase.

Soia, consumata in cantitati moderate, in fiecare zi, este o foarte buna sursa de proteine vegetale, care iti aduce si calciu. Un adult are nevoie, in medie, de 1.000 miligrame de calciu zilnic. soia aduce nu doar proteine si calciu ci si magneziu.

Ulei de masline
Lactate
Tofu
Peste gras
Migdale
Legume verzi
Cartofi
Banane
Portocale

 

Esential pentru oase sanatoase este ca aportul de calciu, necesar zilnic, sa vina cu doza zilnica de vitamina D, iar laptele, branza, iaurtul si tofu nu aduc mare beneficii fara o doza de vitamina D, care ajuta la absorbtia calciului. Doza zilnica necesara este de 600 UI de vitamina D zilnic. Femeile care primesc un aport de 500 UI de vitamina D, pe zi prezinta un risc cu 40% mai mic de a suferi fracturi decat restul. Solutia o reprezinta pestele gras, care intr-o singura portie are 450 UI de vitamina D.

Migdalele si nucile sunt bogate in grasimi esentiale. grasimi esentiale inseamna vitamina D. Circa 30 de grame de migdale aduc 80 de miligrame de calciu, 80 de miligrame de mageziu foarte usor de asimilat datorita grasimilor din migdale si nuci.

Vitamina K, este esentiala, alaturi de vitamina D pentru oase sanatoase. Vitamina K se gaseste in spanac, varza si ale legume cu frunze verzi. Adultii au nevoie de  minim 90 de miligrame de vitamina K pe zi. O portie de spanac are 145 de miligrame.

Cartofii, pe care de cele mai multe ori in numele unei alimentatii sarace in calorii, ii consumam rar, sunt foarte bogati in potasiu, mineral esential pentru o buna absorbtie a calciului in organism. Un adult are nevoie de aproximativ 4.700 miligrame de potasiu zilnic. Un cartof rosu mediu, cu coaja, are 542 miligrame de potasiu, iar unul alb 751.

Bananele sunt si ele unele din fructele care tin oasele sanatoasefiind recunoscute ca fiind o adevarata "mina" de potasiu. Un singur fruct are 422 miligrame de potasiu. Adauga langa o banana si o portocala. Impreuna fac un duo imbatabil care caranteaza o buna absoarbtie a calciului, scrie huffingtonpost.com.

Recapitulam: ulei de masline, lactate, tofu, migdale, legume verzi, cartofi, banane si portocale. Sa avem oase sanatoase!

Tags:
Pentru oase puternice
osteoporoza
alimentatie sanatoasa
ulei de masline
peste gras
vitamina D
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare