Reguli foarte importante de igiena la sala

Pentru ca sala de sport este frecventata zilnic de zeci, poate chiar sute de persoane, riscul infectiilor cauzate de bacterii si ciuperci este foarte mare. In aceste conditii trebuie sa respecti niste reguli de igiena, daca nu vrei sa te imbolnavesti tocmai in locul unde ar trebui sa devii mai sanatoasa. 

De ce nu e sanatos sa te speli in fiecare zi.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Nu te duce machiata la sala. Nu numai ca o sa ti se intinda rimelul si fardul, iar fondul de ten se va aduna, dar te vei alege cu pori infundati, eruptii, acnee si alergii. 

Acopera-ti ranile sau zgarieturile cu plasturi adezivi pentru a evita sa contactezi infectii serioase si strange-ti parul inainte de a incepe antrenamentul pentru ca transpiratia este bogata in saruri si usuca firul de par. 

Geanta ta de sala trebuie sa contina, pe langa echipament, un prosop pe care il vei aseza pe saltea sau pe echipament, slapi de plaja pentru dus, pentru a nu te alege cu o micoza a piciorului si o punga de plastic in care sa pui echipamentul folosit.

Bineinteles, nu trebuie sa lipseasca sticla de apa, care trebuie schimbata regulat, indiferent daca este una speciala sau o sticla obisnuita pe care o umpli acasa. Explicatia este simpla: microorganismele se inmultesc foarte repede in conditii de umezeala.  

Inainte sa treci la treaba, spala-ti bine mainile (lucru pe care trebuie sa il faci si la final) daca nu vrei ca bacteriile pe care le-ai luat in drum spre sala sa se imprastie pe echipament si pe tot corpul. De aplicat inainte si dupa antrenament este regula care cere sa dezinfectezi echipamentul. Unele sali pun la dispozitie solutie de dezinfectat, iar daca nu gasesti asa ceva, poarta la tine mereu servetele umede. 

Chiar daca te simti obosita, nu amana dusul pentru acasa. Daca ai posibilitatea, fa dus la sala, imediat dupa antrenament ca sa nu lasi transpiratia sa stagneze pe piele. Ca si pielea ta, si echipamentul trebuie spalat dupa fiecare antrenament. Nu purta de doua ori aceleasi haine folosite. 

Cateva NU-uri pentru igiena celor care fac sport 

  • Nu imprumuta obiectele personale, cum ar fi prosopul, sticla de apa sau peria.

  • Nu veni la sala daca esti bolnava pentru ca reprezinti un factor de risc pentru ceilalti. 

  • Nu veni la sala gata schimbata in echipament. Aduci microbi si praf de pe strada.

  • Nu pleca acasa imbracata cu echipamentul de sala pentru ca hainele umede permit microorganismelor sa se dezvolte.

  • Nu iti atinge fata in timpul antrenamentului. Te expui la alergii si acnee.

 
Tags:
igiena
sala
reguli
sanatate
sport
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare