... la gratar!

Nu stiu cum o sa fie vremea, dar sunt sigura ca urmatorul sfarsit de saptamana va fi petrecut de marea majoritate a romanilor, la gratar. Principalul scop, sa rumeneasca mitei si bucati mari de carne de porc, printre care sa strecoare ceva carnati si niste pulpe de pui. Acesta este modul traditional in care inteleg, cei mai multi, sa petreaca la iarba verde, la gratar.

Noi iti propunem sa mergi la gratar, daca asta este dorinta familiei, dar sa incerci si altfel de varianate pentru bucatele care se vor rumeni si afuma in aer liber.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Trebuie sa stii ca cel mai bun gratar iese daca amesteci carbunii cu lemnele. Daca te limitezi la vegetale, asa cum te indemnam noi, alege lemnele, pentru ca temperatura este mai scazuta. Daca pui pe gratar si carne, adauga carbuni. Foloseste un servet inmuiat in ulei ca sa ungi gratarul. Nu lasa niciodata grasimea sa picure in foc, pentru ca fumul rezultat, chiar daca miroase foarte bine este extrem de nociv. Foloseste pentru carne un „pat” din folie de aluminiu.
Dar gratarul de la iarba verde poate fi un adevarat festin si fara carne.

Legumele si fructele se pot prepara in cele mai spectaculoase moduri si se pot combina cu smantana, branza dulce sau sarata, iaurt simplu sau dulce, pentru a obtine gusturi incredibile. Cu mici exceptii, toate legumele pot fi preparate si la gratar. Printre cele care capata un gust de exceptie sunt: ciupercile, rosiile, morcovii tineri, dar si asparagusul, ceapa si usturoiul verde, dar si frunzele de varza, ca sa nu mai vorbim despre ardeii grasi, vinete si dovleceii. Inceaca si cartofii dulci. O sa ai o savuroasa experienta. Prepara frigarui din rosii, tofu si ciuperci. Sau din varza de Bruxelles, rosii cherry si tofu. Foloseste bete de bambus (pe care le-ai tinut in apa cel putin jumatate de ora) nu tepuse de metal si ai sa vezi ca este altceva. Trece frigaruiile din legume printr-un bait cu putin otet basamic, ulei si ierburi aromate. Pune pe gratar sparanghel (dupa ce l-ai tinut in apa rece vreo 30 de minute inainte). Este bun de manacat dupa trei-cinci minute. Imediat ce este gata rade deasupra branza si stropeste-l cu ulei si lamaie. Nu vei uita gustul si aroma. 

O alta solutie ar fi sa pui pe gratar legume amestecate – rosii, broccoli, ardei, dovlecei si ciuperci. Adauga putin ulei, sare, piper si ierburi aromate verzi sau uscate si bucatele de ceapa verde. Stoarce sucul unei lamai si vei avea cea mai buna salata din lume, fara griji in ceea ce priveste caloriile, dar cu satisfactia de a fi fost la gratar. Gustul este senzational.

Pune pe gratar fructe. Trebuie sa incerci inelele de ananas, presarate cu putin zahar si scortisoara, dar si merele taiate in jumatate si „drese” sos de zahar si scotisoara, dar si banane cu tot cu coaja, pe are apoi sa la mananci, direct din coaja, cu frisca si putina miere, te provoaca About.com.

A merge la gratar nu inseamn a-ti dubla nivelul colesterolului in sange, ci a face ceva in aer liber. Eventual mancare sanatoasa si gustoasa.

Tags:
la gratar
1 Mai
iarba verde
legume
fructe
carne
calorii
retete rapide
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare