Ce inseamna sa fii prea slab

Afectiuni 08.07.2011 Otilia Ignat

Sunetm foarte preocupati de silueta si este foarte bine. Pe de alta parte trebuie avut invedere ca a fi prea slab poate fi nesanatos. Ce inseamna sa fii prea slab? Riscurile exista pentru ambele sexe, dar cele mai vulnerabile raman femeile. Scopul trebuie sa fie greutatea ideala.

         

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Din punct de vedere medical, sa fii prea slab inseamna sa ai un indice de masa corporala (IMC) sub 18,5. IMC reprezinta greutatea in kilograme impartita la inaltimea exprimata in metri la patrat. Problema este una destul de delicata, mai ales la nivel de perceptie, in conditiile in care toata lumea vorbeste doar despre riscurile la care se supun persoanele supraponderale.

Nutritionsitii si medicii sustin ca exista cel putin cateva riscuri majore la care sunt expuse persoanele slabe.

Risc crescut de fracturi. Femeile care au fost slabe, avand mereu un IMC sub cel normal au un risc crescut de fracturi de sold la varsta mijlocie. Exista o legatura directa intre greutatea corporala si densitatea osoasa. Grasimea alimenteaza productia de estrogen, de care corpul are nevoie pentru oase sanatoase. Prea putin estrogen poate face ca oasele sa devina poroase si fragile. Exista si o componenta mecanica. Oasele  au nevoie sa suporte greutate pentru a ramane puternice. De aceea, alergatul, sariturile si ridicarile de greutati sunt exercitii importante si foarte utile persoanelor slabe.

Artrita si boli de inima sunt al doilea mare risc asumat de persoanele foarte slabe. Statisticile arata ca persoanele subponderale care au artrita sunt de trei ori mai expuse riscului de a muri de boli de inima la varsta mijlocie decat persoanele cu o greutate normala. Cercetarile arata ca inflamatia cronica joaca un rol important in ateroscleroza, afectiune care consta in aparitia depozitelor de grasimi pe peretii interiori ai arterelor.

Avortul spontan este un risc pentru femeile care au un IMC scazut inainte de a ramane insarcinate. Avortul spontan apare cu 72% mai des la femeile slabe si foarte slabe, in primele trei luni de sarcina. Nu a fost identificata o cauza exacta, dar cercetatorii sustin ca estrogenul produs de celulele adipoase este legat de fertilitate si de capacitatea femeii de a avea o sarcini sanatoase. In plus, femeile foarte slabe sunt mai expuse riscului de greata severa in timpul sarcinii ceea ce pune in pericol si mama si fatul, din cauza malnutritiei si a deshidratarii.

Depresie este o alta suferinta care afecteaza mai ales persoanele foarte slabe. Una din cauze poate fi aceea ca, cei subponderali, au o cancentratie mai mica de serotonina,  substanta responsabila cu starea de bine.

Boli de plamani, mai ales afectiunile cronice legate de plamani, cum ar fi bronsita, pneumonia si astmul, dupa cum arata o lunga serie de studii, realizate in ultimii 20 de ani, par sa ii afecteze pe cei foarte slabi. Cauzele sunt multiple si combinate, printre acestea numarandu-se probleme la sistemul imunitar, lipsa de estrogen si dereglari in ceea ce priveste anumite celule dezvoltate exclusiv in tesuturile adipoase.

Infertilitatea masculina este si ea cauzata de o silueta filiforma. Cauzele sunt generate tot de lipsa de estrogen (hormon produs de depozitele de grasimi)  si de lipsa unui echilibru intre testosteron si estrogen, scrie Daily Mail.

Acestea sunt doar cele mai importante efecte si consecinte pe care le pot suporta cei prea slabi. Solutia sta intr-o alimentatie echilibrata si rezolvarea cauzelor care tin de metabolism prin interventia medicului specialist. Daca gras nu inseamna "frumos si sanatos", cu certitudine nici  sa fii prea slab nu este o fericire.

Tags:
ce inseamn sa fii prea slab
fracturi
avort
dieta sanatoasa
fitness
indice de masa corporala
greutate ideala
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare