Este recomandat sa faci sport in timpul menstruatiei?

Mitul potrivit caruia sportul in timpul menstruatiei trebuie interzis a fost doborat, deci nu tine decat de tine sa-ti dai seama daca poti face miscare sau nu. 
 
Daca resimti dureri puternice sau ai un flux menstrual intens in perioada aceasta a lunii, atunci e mai bine sa stai in pat si sa citesti o carte. Insa daca starea ta fizica este buna, nu ai de ce sa nu iesi la alergat sau sa dai cateva ture de bazin. 
 
Studiile au demonstrat in timp ca sportul practicat in aceasta perioada ajuta organismul sa treaca peste starile de disconfort. Endorfina, un hormon al fericirii secretat de corpul tau in timpul exercitiilor fizice, actioneaza asupra psihicului tau si te va ajuta sa depasesti starea de irascibilitate.
 
Statisticile arata ca 75% dintre femei sufera de dureri menstruale, iar 10 la suta se confrunta cu o forma severa a a acestor dureri. Vestea buna este ca, pentru a scapa de ele, nu este neaparata nevoie sa iei calmante, exista si alte solutii care iti vor diminua in timp aceasta neplacere.  Poti face 7 schimbari in dieta care sa te scape de durerile menstruale.
 
Medicii ginecologi nu le recomanda femeilor sedentare sa faca sport in perioada menstruala, in schimb celor care sunt obisnuite cu miscarea le indica sa alerge usor, sa mearga pe jos sau chiar sa inoate. 
 
1.  Mersul pe jos 
 
Atunci cand mergi pe jos, efortul pe care il depui este unul minim, insa vei simti efectele benefice, caci acesta contribuie la ameliorarea durerilor. 
 
2.  Alergare usoara
 
Alergarea te va face sa uiti de dureri, caci atentia ta va fi concentrata pe respiratie. Trebuie totusi sa tii cont sa te hidratezi foarte bine inainte, in timpul, dar si dupa alergare. Alearga intre 15 si 30 de minute si starea ta de spirit va fi cu totul alta. 
 
3.  Mersul pe bicicleta 
 
Va fi placut sa te plimbi in aer liber, stand comod pe bicicleta, caci abdomenul tau nu va fi solicitat.
 
4.  Inotul 
 
 
Inotul in timpul menstruatiei te scapa de crampele abdominale si de durerile de spate. Impune-ti ritmul de inot asa cum iti dicteaza organismul tau.
 
Primul motiv pentru care trebuie sa inoti este reprezentat de faptul ca ti se tonifica tot corpul. Trebuie sa recunosti ca nu sunt multe exercitii care iti pun la munca toate grupele de muschi, fara sa fii nevoit sa petreci o zi intreaga la sala. Inotul sculpteaza spatele, tonifica bratele si intareste abdomenul
 
5.  Yoga
 
Yoga combina exercitii de stretching usor, cu tehnici de respiratie si de meditatie, deci va fi numai buna pentru aceasta perioada. Va elibera tensiunea musculara si te va relaxa.
 
Conform studiilor realizate pe la diverse universitati, meditatia are urmatoarele beneficii:
  • ajuta bolnavii de reumatism si artrita
  • ii face pe batrani sa se simta mai putin singuri
  • scade nivelul de stres in randul profesorilor
  • mentine o stare mentala echilibrata, necesara mai ales persoanelor care au avut atacuri cerebrale
  • diminueaza depresiile si anxietatile.
Cercetatorii au descoperit ca 20 de minute de yoga pe zi iti fac creierul sa functioneze mai bine, in comparatie cu exercitiile de aerobic care iti lasa doar un corp tonifiat.
Tags:
sport
menstruatie
yoga
inot
bicicleta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare