In ce mancaruri ‘sanatoase’ se ascunde zaharul

Secrete 14.10.2015 Dana Lazar

Este o realitate de necontestat: din ce in ce mai multa lume are probleme cu ingrasarea, desi din ce in ce mai multa lume este atenta la dieta. Care este inamicul numarul 1? Zaharul. Si el nu este numai inamicul siluetei, ci si al sanatatii. Tot mai multa lume se imbolnaveste de boli de ficat, de inima, sau are diabet.

Toata lumea stie ca exista zahar in prajituri si incearca sa stea departe de dulciuri. Mult mai putina lume stie insa ca mancarea procesata contine adesea zahar, chiar daca in mod normal nu ne-ar trece prin cap ca exista intr-un astfel de tip de mancare. Din aceasta cauza este recomandat sa cititi toate etichetele si sa fiti atente la consumul de zahar. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca un adult sa consume pe zi maxim 25 de grame de zahar, dar adesea, fara sa ne dam seama, ajungem la o cantitate de trei ori mai mare. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Uite cateva alimente pe care ar fi bine sa le ocolesti atunci cand mergi la cumparaturi:

1. Iaurt

Iaurtul simplu nu pune niciun fel de probleme. Din pacate insa foarte putina lume il alege. Se aleg fie iaurturi cu diverse arome, fie iaurturi din zona 'light', care se mandresc cu faptul ca au putina grasime. Insa tocmai acestea sunt cele care au in jur de 30 de grame de zahar. Cand alegi un iaurt chiar ar trebui sa te uiti pe spate sa vezi ce contine. Daca nu iti plac iaurturile simple, atunci le poti imbunatati acasa, adaugand un pic de miere si / sau bucatele de fructe.

 

2. Granola

Batoanele cu cereale sunt alegere din ce in ce mai populara printre cei care vor sa slabeasca, datorita continutului de fibre pe care il au. Dar granola are mult mai mult decat atat, ea se face cu zahar. Un baton de cereale poate sa aiba pana la 12 grame de zahar. Daca iti place granola, atunci sfatul nostru ar fi sa o faci in casa. Nu este deloc dificil. Uite aici reteta.

 

3. Sucuri si bauturi energizante

Te gandesti ca mananci fructe stoarse si cand colo adaugi jumatate din cantitatea de zahar pe care ai voie sa o consumi intr-o zi. Oricat de naturala s-ar pretinde a fi o cutie de suc, ea tot contine indulcitori. Asa ca singura alegere corecta pentru organismul tau este sa consumi apa. 

 

4. Salate

Daca iti iei o salata nu intampini niciun fel de problema. Ba dimpotriva, este recomandata. Problema apare atunci cand adaugi sosuri peste legume, ca sa le dai un pic de gust. Ei bine, aceste sosuri nu sunt doar pline de grasimi, ci si de zahar. Asa ca toata alegerea ta sanatoasa se duce pe apa sambetei. Daca vrei sa-i dai un gust atunci uleiul de masline si zeama de la o lamaie ar trebui sa fie mai mult decat suficient.

 

5. Ketchup

Ne-am obisnuit atat de tare cu gustul sau incat aproape ne vine sa credem ca mancam rosii. Insa adevarul este ca adaosul de zahar pe care il are este foarte mare. O lingura de ketchup contine aproape o lingura de zahar. In principiu cam orice ti se pare foarte bun la gust are mult zahar.

 

Atunci cand te uiti pe cutii tine cont si de faptul ca zaharul nu apare intotdeauna ca atare, exista nenumarati indulcitori care se pot folosi acum in loc de zahar. Si atunci ce sa facem, sa numaram zilnic gramele de zahar pe care le consumam? Ar fi complicat sa faci asta si sa duci o viata normala. Dar ai putea za ocolesti alimentele in care zaharul apare printre primele trei ingrediente. 

 

 Sursa foto: hepta.ro

 

Tags:
zahar
ingrasare
alimente sanatoase
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare