Miturile digestiei

Secrete 06.10.2009 Madalina Stama

Mit: Daca inghiti o guma de mestecat este nevoie de 7 ani pana sa o digeri

Ar parea posibil ca guma de mestecat sa ramana in stomac mai mult timp. Devreme ce nu poate fi dizvolvata in gura si in stomac, la fel ca alte alimente. Insa, trebuie sa stiti ca afirmatia de mai sus nu are niciun sambure de adevar. Guma de mestecat nu ramane acolo in stomacul vostru, sistemul digestiv se deplaseaza pe masura ce mancati cate ceva. Asa ca, guma va trece din intestinul subtire in cel gros pentru a fi eliminata in urma excretiei in cateva zile.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Mit: Condimentele declanseaza ulcer
Daca in trecut se considera ca ulcerul apare in urma consumul de mancaruri foarte condimentate, acum s-a schimbat parerea majoritatii. De fapt ulcerul apare din doua motive, fie este vorba de o infectie (cu Helicobacter pylori) ori poate fi vorba de rezultatul administrarii unor medicamente (de genul asipirinei), care au afectat mucoasa stomacului.Si atunci de unde aceasta afirmatie cum ca mancarurile condimentate provoaca ulcer? Condimentele pot agrava situatia, dar doar la unele persoane care sufera de ulcer. Insa acestea nu declanseaza ulcerul.

 

Mit: Ridicarea de greutati provoaca hernie
Banuiesc ca ati patit-o si voi de cateva ori, cand vrand sa dati o mana de ajutor prietenilor ati facut pe vitejii ridicand canapeua de unii singuri si apoi cine se plangea de durere. Chiar daca aparent asta s-ar crede ca este vorba de hernie, de fapt nu este vorba de asa ceva. Hernia apare in urma unei combinatii de presiune si slabirea sau deschirea muschilor cavitatii stomacale. Apoi un organ sau un tesut adipos incearca sa iasa prin gaura formata, din cavitatea stomacala. Cele mai frecvente tipuri de hernie sunt: hiatala, femurala si inghinala.

 

Mit: Ciroza apare pe fondul consumului exagerat de alcool
Stiu ca multi dintre voi tind sa asocieze alcoolismul cu ciroza, adica aceea situatie in care celulele sanatoase din ficat sunt distruse si inlocuite de tesuturile lezate. Insa, in Statele Unite numai jumatate din cazurile de ciroza implica si un consum exagerat de alcool. Cu toate ca alcoolismul conduce la imbolnavirea ficatului, nu in toate cazurile se ajunge la ciroza. Alti factori responsabili pentru aparitia cirozei sunt hepatita de tip B si C.

 

Mit: Fasolea este singurul aliment care provoaca gaze la stomac

Serios? Ia mai ganditi-va! Cu toate ca exista multe glume pe seama consumului de fasole si aparitia gazelor la stomac, acesta nu este alimentul numarul 1 care provoaca gaze. Fructele, dar si produsele lactate au acelasi efect. Acele persoane care imediat dupa ce au consumat lactate au simtit un oarecare disconfort stiu la ce ma refer. Pentru toti aceia dintre voi care suferiti de intoleranta la lactoza, consumati lactate de soia sau lactate fara lactoza (zaharul din lapte).

 

Mit: Daca nu aveti niciun simptom se poate sa nu fie vorba de cancer la stomac
De obicei cancerul la stomac nu prezinta niciun fel de simpton, insa tarziu, in urma analizelor, este in cele din urma depistat. Iata de ce este important sa va prezentati la medic chiar si pentru o durere minora. Dupa varsta de 50 de ani trebuie sa va faceti periodic analize de sange, recoltare de fecale, radiografie, la fiecare 5 ani o sigmoindescopie, iar la fiecare 10 ani o colonscopie.

 

Mit: Inaintarea in varsta declanseaza constipatia
Nu este adevarat! Adesea persoanele in varsta iau tot felul de medicamente pentru a trata diverse boli de care sufera. Acest gen de medicamente, dar si multi alti factori declanseaza constipatia. Batranii fie nu mananca destul, nu fac destula miscare fizica sau nu beau suficiente lichide si toate acestea insumate provoaca constipatie.

Tags:
hernie
digestie
ulcer
condimente
lactoza
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare